Αρχική » Προβολή εκδήλωσης

Προβολή εκδήλωσης

11.04.2014

1ο και 2ο βραβείο Νομικής Αθηνών στον 7ο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου (Οξφόρδη)

O Τομέας Ιστορίας και Θεωρίας του Δικαίου με χαρά ενημερώνει ότι, για τρίτη συνεχή χρονιά, οι φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών κατέκτησαν ανώτατες διακρίσεις στον έβδομο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης Ρωμαϊκού Δικαίου (Seventh International Roman Law Moot Court Competition), που διεξήχθη στο Κολέγιο All Souls του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, στις 6 και 7 Απριλίου 2014, με συμμετοχή των Πανεπιστημίων του Καίμπριτζ, Οξφόρδης, Βιέννης, Λιέγης, Τυβίγγης, Τρίερ, Νάπολης και Αθήνας. Η ομάδα της Νομικής Αθηνών, που απαρτιζόταν από τους φοιτητές Γεωργία-Ιλιάννα Καραμάνη (επί πτυχίω), Μαρία-Άννα Σπυροπούλου (επί πτυχίω), Νικόλαο Μπουραζέλη (επί πτυχίω) και Ελευθέριο Πάτση (2ο έτος), έλαβε το δεύτερο βραβείο, ενώ η Γεωργία-Ιλιάννα Καραμάνη έλαβε επίσης το πρώτο βραβείο καλύτερου ρήτορα («The Clifford Chance LLP Best Oralist Prize») μεταξύ όλων των διαγωνισθέντων φοιτητών. Την ευθύνη της προετοιμασίας τους είχε η Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Αθηνά Δημοπούλου, με την ευγενή συνδρομή της αποφοίτου της Σχολής και παλαιάς νικήτριας του διαγωνισμού, Δικηγόρου κ. Αρτεμισίας Παπαδάκη. Την ομάδα βοήθησαν επίσης κατά την έρευνα των πηγών και το προφορικό σκέλος της προετοιμασίας η φοιτήτρια Μαρία Μουρτζάκη και οι παλαιοί διακριθέντες στον ίδιο διαγωνισμό Μάγδα Αστερή, Μαρία-Θωμαΐς Επέογλου, Θανάσης Τασόπουλος και Ιουλία Βουλέλη.

Οι φοιτητές της Νομικής Αθηνών διαγωνίσθηκαν ως δικηγόροι υποθετικών εναγόντων και εναγομένων σε διαφορετικές αγωγές, με προφορικές αγορεύσεις στην αγγλική γλώσσα. Η  υπόθεση εκτυλισσόταν στην Ρώμη και τη Βρετανία την εποχή του Ιουστινιανού, με εφαρμοστέο δίκαιο αυτό της Ιουστινιάνειας Κωδικοποίησης (Κώδικας, Πανδέκτης, Εισηγήσεις, Νεαρές). Αφορούσε την πώληση ενός πολύτιμου κυπέλλου στη Ρώμη, λάφυρο πολέμου από τη Βρετανία, από εντολοδόχο του κυρίου-εντολέα σε τρίτο αγοραστή, με περαιτέρω εντολή προς τον εντολοδόχο για την αγορά από το προϊόν της πωλήσεως και αποστολή στη Βρετανία συγκεκριμένης ποιότητας βιβλίων και κρασιού. Την αγορά και εν συνεχεία ανταλλαγή των βιβλίων από τον εντολοδόχο με άλλα, διαφορετικής ποιότητας, ο οποίος καρπώθηκε τη διαφορά αξίας τους. Την απώλεια μέρους του κρασιού από δούλους του κατά τη μεταφορά και την τιμωρία ενός εξ αυτών από τον εντολέα. Την εν συνεχεία διεκδίκηση του κυπέλλου εκ μέρους του κληρονόμου του φερόμενου αρχικού κυρίου του πράγματος, πεσόντος στο πεδίο της μάχης, με προσεπίκληση από τον εναγόμενο αγοραστή του πωλητή του κυπέλλου στη σχετική δίκη. Το πρακτικό κάλυπτε επομένως μεγάλη ποικιλία νομικών θεμάτων: σύμβαση εντολής και προσήκουσα εκτέλεση αυτής, υποχρέωση επιμέλειας εντολέως, ενδοσυμβατική και αδικοπρακτική αποζημιωτική ευθύνη, πώληση και κίνδυνος καταστροφής ή χειροτέρευσης του πράγματος, ευθύνη προστήσαντος, προσβολή προσωπικότητας, προϋποθέσεις κτήσεως κυριότητας,  πρωτότυπη και παράγωγη κυριότητα, προϋποθέσεις ασκήσεως διεκδικητικής αγωγής, νομιμοποίησης κληρονόμου για αυτήν, αλλά και ζητήματα σχετικά με το βάρος απόδειξης των συναφών αγωγικών αιτημάτων και ενστάσεων, άσκησης συμψηφισμού, ανακοίνωσης δίκης και προσεπίκλησης δικονομικού εγγυητή σε δίκη. Το εύρος των εξεταστέων νομικών ζητημάτων καταδεικνύει γιατί το Ρωμαϊκό Δίκαιο, που στην Νομική Αθηνών διδάσκεται από τις Καθηγήτριες κκ. Κέλλυ Μπουρδάρα, Ελευθερία Παπαγιάννη και Αθηνά Δημοπούλου (Επ. Καθηγήτρια) ως μάθημα υποχρεωτικής επιλογής, διδάσκεται στα περισσότερα από τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια που μετέχουν στο διαγωνισμό ως υποχρεωτικό μάθημα, ως κοινό θεμέλιο του συγχρόνου ευρωπαϊκού αστικού δικαίου και βέλτιστη εισαγωγή των φοιτητών σε αυτό.  

Κατά τους προκριματικούς του διαγωνισμού, η Αθήνα συγκέντρωσε την υψηλότερη βαθμολογία μεταξύ όλων των πανεπιστημίων, επικρατώντας  επί του Καίμπριτζ και της Νάπολης, ενώ στους ημιτελικούς επικράτησε επί της Οξφόρδης. Στο τελικό η Αθήνα διαγωνίσθηκε με τη Βιέννη, ενώπιον πενταμελούς επιτροπής κριτών από τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Καίμπριτζ και του Τρίερ, με τη διαφορά της βαθμολογίας υπέρ της δεύτερης να ανέρχεται σε μόλις πέντε βαθμούς στην κλίμακα των 250. Την τρίτη θέση κατέκτησε η Τυβίγγη. Τις διακρίσεις του δεύτερου και τρίτου καλύτερου ρήτορα κατέκτησαν φοιτητές της Τυβίγγης και του Καίμπριτζ αντιστοίχως.

Η συμμετοχή των Ελλήνων φοιτητών στον ως άνω διαγωνισμό δεν θα ήταν δυνατή χωρίς τις ευγενικές χορηγίες του Δικηγόρου κ. Δημητρίου Ζέπου και των Δικηγορικών Εταιρειών «Καρατζά και Συνεργάτες» και «Ποταμίτης-Βεκρής» και των Εταίρων τους, που κάλυψαν τα έξοδα συμμετοχής τους σε αυτόν. Η σταθερή στήριξή τους στο θεσμό τα τελευταία χρόνια έχει επιτρέψει σε σειρά φοιτητών του Πανεπιστημίου Αθηνών να επιτύχουν διεθνείς διακρίσεις, κάνοντας γνωστό εκτός συνόρων το άριστο επίπεδο των γνώσεων και της προετοιμασίας τους, δεδομένου ότι η Νομική Σχολή Αθηνών έχει συγκεντρώσει το μεγαλύτερο αριθμό βραβείων, ομαδικών και ατομικών, από σύστασης του διαγωνισμού. Η πρόβλεψη όμως δυνατότητας κάλυψης των εξόδων συμμετοχής του Πανεπιστημίου μας σε παρόμοιους διαγωνισμούς από το ίδιο το Ίδρυμα, όπως είναι ευνόητο ότι ισχύει για όλα τα ακαδημαϊκά ιδρύματα του εξωτερικού που μετέχουν σε αυτούς, καθώς και η καθιέρωση των εικονικών δικών ως μέρος του κύκλου σπουδών των Νομικών μας Σχολών, αποτελούν πάγιο αίτημα των Καθηγητών που ασχολούνται με το θεσμό των εικονικών δικών.