ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

Η ΓΑΛΛΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΙΜΑ ΤΗΝ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΜΑΡΙΑ ΓΑΒΟΥΝΕΛΗ, ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΣΤΗ ΝΟΜΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΕΡΕΥΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ - ATHENS PIL

Η Γαλλική Δημοκρατία τιμά την καθηγήτρια Μαρία Γαβουνέλη, καθηγήτρια διεθνούς δικαίου στη Νομική Σχολή και αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο - Athens PIL

Η Γαλλική Δημοκρατία τιμά την  καθηγήτρια διεθνούς δικαίου στη Νομική Σχολή και αναπληρώτρια διευθύντρια του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο – Athens PIL Μαρία Γαβουνέλη. Η απονομή των διασήμων του Ιππότη της Λεγεώνας της Τιμής στην κ. Γαβουνέλη και στον κ. Μαργαρίτη Σχοινά, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τέως Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, έγινε από τον κ. Benjamin Haddad, Αναπληρωτή Υπουργό Ευρώπης και Εξωτερικών της Γαλλικής Δημοκρατίας, στη Γαλλική Πρεσβεία στην Αθήνα, το Σάββατο 25 Απριλίου 2026, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, στην Ελλάδα.

Στην προσφώνησή του ο Υπουργός αναφέρθηκε στο επιστημονικό έργο της κ. Γαβουνέλη, ιδίως σε θέματα δικαίου της θάλασσας, στο έργο της ως Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στην συνεισφορά της στην ενίσχυση των διμερών σχέσεων στην κοινή μας ευρωπαϊκή πορεία κατά την διάρκεια της θητείας της ως πρώτης γυναίκας Γενικής Διευθύντριας στο Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής - ΕΛΙΑΜΕΠ.

Στην αντιφώνησή της η κ. Γαβουνέλη σημείωσε ότι αν και η πρώτη καθηγήτρια διεθνούς δικαίου στην Νομική Σχολή που δεν έχει κάνει τις σπουδές της στην Γαλλία, συνεχίζει την μακρά παράδοση στενών επιστημονικών, πολιτικών και πολιτιστικών σχέσεων συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών.

H laudatio του Υπουργού βρίσκεται εδώ