Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Νομική Σχολή

EΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

 

O διαγωνισμός εικονικής διεθνούς εμπορικής διαιτησίας Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot αποτελεί έναν από τους πλέον αναγνωρίσιμους διαγωνισμούς εικονικής δίκης παγκοσμίως. Η πρώτη διοργάνωσή του τοποθετείται χρονικά στο 1994, οπότε και συμμετείχε μικρός αριθμός πανεπιστημιακών ομάδων, για να αποτελέσει έκτοτε και για 24 μέχρι σήμερα έτη σημείο αναφοράς για τους ενδιαφερόμενους για τη διεθνή εμπορική διαιτησία. Δεν είναι τυχαίο ότι το κύρος και το γόητρο του διαγωνισμού έχει οδηγήσει στον χαρακτηρισμό του από το BBC ως «οι Ολυμπιακοί αγώνες του δικαίου διεθνών συναλλαγών»—κάθε χρόνο συμμετέχουν περισσότερα από 350 πανεπιστήμια από όλον τον κόσμο, αριθμός ο οποίος αυξάνεται με την πάροδο των ετών.

Κάθε χρόνο, επιφανείς επαγγελματίες και ακαδημαϊκοί προσέρχονται στη Βιέννη σε ρόλο διαιτητών, εξετάζοντας και κρίνοντας την προσέγγιση των συμμετεχουσών ομάδων αναφορικά με ζητήματα τόσο διαδικασίας όσο και ουσίας. Ως εφαρμοστέοι διαδικαστικοί κανόνες επιλέγονται κάθε φορά οι προτεινόμενοι από διαφορετικό Ινστιτούτο Διαιτησίας, ενώ το αντικείμενο των διαφορών περιστρέφεται αποκλειστικά γύρω από την διεθνή πώληση των εμπορευμάτων και, πιο συγκεκριμένα, τη Σύμβαση της Βιέννης του 1980 για τις Διεθνείς Πωλήσεις Αγαθών (CISG). Ως εκ τούτου, οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν ένα ευρύ φάσμα της διαιτησίας, τόσο από διαδικαστικής και ουσιαστικής απόψεως. Απαιτείται λοιπόν ένα υψηλό επίπεδο νομικής κατάρτισης για τις συμμετέχουσες ομάδες, δεδομένου ότι καλούνται να επιχειρηματολογήσουν για ζητήματα ιδιωτικού διεθνούς δικαίου, εμπορικού δικαίου, αστικού δικαίου, πολιτικής δικονομίας και, φυσικά, διαιτησίας.

Κάθε συμμετέχουσα ομάδα παρουσιάζει τα νομικά επιχειρήματά της, τόσο σε γραπτή μορφή όσο και προφορικά κατά τη διάρκεια των προφορικών γύρων που λαμβάνουν χώρα στη Βιέννη. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αντίθεση με άλλους διεθνείς διαγωνισμούς, ο Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot προσφέρει μία πρόσθετη πρόκληση για τις ομάδες και στη γραπτή διαδικασία—οι ομάδες καλούνται να συντάξουν δικόγραφο υπέρ του καθ’ ου απαντώντας σε δικόγραφο υπέρ του ενάγοντος συντεταγμένο από διαφορετική συμμετέχουσα ομάδα. Είναι αξιοσημείωτο λοιπόν το γεγονός ότι τόσο η γραπτή όσο και η προφορική διαδικασία ομοιάζουν σε μεγάλο βαθμό με τη διαδικασία πραγματικής διαιτησίας και τους κανόνες αυτής.

Είναι επίσης σημειωτέο ότι πολλά Ινστιτούτα Διαιτησίας καθώς και μεγάλες νομικές εταιρείες αντιμετωπίζουν το διαγωνισμό ως βήμα για την πραγματοποίηση σεμιναρίων και άλλων εκδηλώσεων, προκειμένου να μυηθούν ολοένα και περισσότεροι φοιτητές σε σημερινά και μελλοντικά θέματα, θεμελιώδη για τον τομέα της διεθνούς εμπορικής διαιτησίας. Εξελικτικά δημιουργήθηκε συνεπώς μία βάση της παγκόσμιας κοινότητας διεθνούς εμπορικής διαιτησίας στη Βιέννη, τόσο από επαγγελματική όσο και από ακαδημαϊκή σκοπιά.

Συμμετοχές και Βραβεία

Ο διαγωνισμός Willem C. Vis Moot προσφέρει μια σειρά βραβείων και διακρίσεων για τις συμμετέχουσες ομάδες, τόσο στο επίπεδο των γραπτών υπομνημάτων όσο και στο επίπεδο των προφορικών εισηγήσεων στην Βιέννη, τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο. Τα βραβεία που απονέμονται είναι τα ακόλουθα:

  1. Βραβείο Pieter Sanders για το καλύτερο υπόμνημα ενάγοντος.
  2. Βραβείο Werner Melis για το καλύτερο υπόμνημα εναγομένου.
  3. Βραβείο Martin Domke για τους καλύτερους ομιλητές στους γενικούς προκριματικούς γύρους.
  4. Βραβείο Frédéric Eisemann για τις καλύτερες ομάδες στους προφορικούς γύρους.

 

Βραβεία και διακρίσεις για τη Νομική Σχολή Αθηνών (Συνολικά)

Έτος

Βραβείο

Μέλη της Ομάδας

24ο Willem C. Vis Moot (2017)

Frédéric Eisemann [Γύρος των 64]

Αναστάσιος Καρδαμάκης, Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου, Βασιλική Καμπόλη, Ελένη Μπακαλάρου, Νικόλαος Βουτυράκος,

Παναγιώτης-Λοΐζος Χατζηστρατής [Προπονητές: Φαίδων Βαρέσης, Ευγενία Σταυροπούλου]

23ο Willem C. Vis Moot (2016)

Frédéric Eisemann [Γύρος των 64]

Παναγιώτα Σκιαθίτη, Αλίκη-Αθηνά Παπαναστασίου, Μυρτώ Γκίκα, Άρτεμις Αναγνωστοπούλου, Βασίλειος Κατσάμπας [Προπονητές: Φαίδων Βαρέσης, Ευγενία Σταυροπούλου]

22ο  Willem C. Vis Moot (2015)

Frédéric Eisemann [Γύρος των 16]

Φαίδων Βαρέσης, Βαρβάρα Γκίκα, Λητώ Δοκοπούλου, Ευγενία Σταυροπούλου, Δήμητρα Τσακίρη

Ατομικά βραβεία και διακρίσεις ομιλητών για τη Νομική Σχολή Αθηνών

Έτος

Βραβείο

Μέλη της Ομάδας

24ο Willem C. Vis Moot (2017)

Martin Domke

Αναστάσιος Καρδαμάκης

22ο Willem C. Vis Moot (2015)

Martin Domke

Δήμητρα Τσακίρη

Βραβεία και διακρίσεις καλύτερων υπομνημάτων για τη Νομική Σχολή Αθηνών

Έτος

Βραβείο

Μέλη της Ομάδας

24ο Willem C. Vis Moot (2017)

Pieter Sanders

Αναστάσιος Καρδαμάκης, Αλεξάνδρα Παπαϊωάννου, Βασιλική Καμπόλη, Ελένη Μπακαλάρου, Νικόλαος Βουτυράκος και

Παναγιώτης-Λοΐζος Χατζηστρατής [Προπονητές: Φαίδων Βαρέσης, Ευγενία Σταυροπούλου]

23ο Willem C. Vis Moot (2016)

Werner Melis

Παναγιώτα Σκιαθίτη, Αλίκη-Αθηνά Παπαναστασίου, Μυρτώ Γκίκα, Άρτεμις Αναγνωστοπούλου, Βασίλειος Κατσάμπας [Προπονητές: Φαίδων Βαρέσης, Ευγενία Σταυροπούλου]

Η προετοιμασία της ομάδας που εκπροσωπεί το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και τη Νομική Σχολή λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο από τον Άυγουστο μέχρι τον Απρίλιο κάθε ακαδημαϊκού έτους. Η ομάδα τελεί υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη επιστημονική επίβλεψη και καθοδήγηση του Καθηγητή κ. Χαράλαμπου Παμπούκη, του Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Κωνσταντίνου Πολυζωγόπουλου και του Λέκτορα κ. Αναστάσιου Γουργουρίνη καθώς και παλαιών συμμετεχόντων φοιτητών ως προπονητών (προπονητές για τον 23ο και 24ο διαγωνισμό είναι οι μεταπτυχιακοί φοιτητές Ευγενία Σταυροπούλου και Φαίδων Βαρέσης). Κάθε χρόνο, η ομάδα υποστηρίζεται από την ευγενική χορηγία δικηγορικών εταιριών και ιδρυμάτων στην προσπάθειά της.

 

 

 

 

 

Λόγω της μεγάλης συμμετοχής και του υψηλού επιπέδου ανταγωνισμού του διαγωνισμού Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot, διοργανώνονται κατά τα τελευταία έτη πολλοί προκαταρκτικοί διαγωνισμοί εξάσκησης (pre-moots) σε διάφορα κέντρα διεθνούς διαιτησίας ή πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, οι οποίοι λαμβάνουν χώρα πριν από τον κυρίως διαγωνισμό στη Βιέννη στις αρχές Απριλίου κάθε έτους.

Συνολικά, οι φοιτητές ασχολούνται σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο με ζητήματα Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου, Συγκριτικού Δικαίου, Διεθνούς Δικαιοδοσίας, Διεθνών Πωλήσεων, και φυσικά Διεθνούς Διαιτησίας. Ο εν λόγω διαγωνισμός αποτελεί μια εμπειρία πραγματικής ακαδημαϊκής γνώσης καθώς και μια ευκαιρία για τους Έλληνες φοιτητές να αποκτήσουν εφόδια για τυχόν μελλοντική ενασχόλησή τους με το αντικείμενο της Διεθνούς Εμπορικής Διαιτησίας, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό.