Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Νομική Σχολή

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ

 

O Διεθνής Διαγωνισμός Εμπορικής Διαμεσολάβησης του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC International Commercial Mediation Competition) διεξάγεται ετησίως, αποκλειστικά στην αγγλική γλώσσα και αποτελεί τον μοναδικό διαγωνισμό αφιερωμένο στην εμπορική διαμεσολάβηση. Περισσότεροι από 500 συμμετέχοντες, πάνω από 100 επαγγελματίες διαμεσολαβητές, πάνω από 70 πανεπιστήμια από σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου συντελούν στην δημιουργία ενός αποτελέσματος υψηλών απαιτήσεων. Υπό την αιγίδα του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου (ICC), ο εν λόγω διαγωνισμός αποτελεί κάθε χρόνο σημείο συνάντησης ακαδημαϊκών, δικηγόρων αλλά και φοιτητών, οι οποίοι έχουν ως κοινό στόχο την προώθηση του θεσμού της διαμεσολάβησης.

Οι διαγωνιζόμενες ομάδες καλούνται κάθε χρόνο στο Παρίσι να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις που θέτει η διαδικασία της διαμεσολάβησης, στο πλαίσιο πολλαπλών γύρων προσομοίωσης διαμεσολάβησης-διαπραγμάτευσης. Πιο συγκεκριμένα, κάθε ομάδα εκπροσωπεί σε κάθε προσομοίωση μία από τις δυο «αντίδικες» εταιρείες, οι οποίες, προκειμένου να επιλύσουν την μεταξύ τους διάφορα, προσέφυγαν στην διαμεσολάβηση υπό τους όρους και τους κανόνες του ICC. Οι υποθέσεις αφορούν σε διεθνείς αντιδικίες αστικής-εμπορικής φύσεως, μερικές από τις οποίες μάλιστα προέρχονται ή είναι εμπνευσμένες από την πράξη. Σε κάθε γύρο κάθε ομάδα φοιτητών συμμετέχει με δύο εκπροσώπους της ως διαπραγματευόμενα μέρη (δηλ. με τον εκπρόσωπο της εταιρείας και τον νομικό σύμβουλο), ενώ την διαδικασία διευθύνει ένας έμπειρος επαγγελματίας διαμεσολαβητής παρουσία δύο κριτών-διαμεσολαβητών, οι οποίοι και βαθμολογούν την επίδοση της κάθε ομάδας. Στο πλαίσιο αυτό, αμφότερα τα διαγωνιζόμενα μέρη καλούνται να αναζητήσουν μία αμοιβαία αποδεκτή λύση μέσω της αποτελεσματικής προάσπισης των συμφερόντων τους, της ορθής χρήσης του διαμεσολαβητή, αλλά και της διατύπωσης ρεαλιστικών εμπορικών προτάσεων, με τις οποίες δημιουργείται πρόσθετη αξία και για τις δύο πλευρές.

Δίχως αμφιβολία, το κέρδος από μόνη την συμμετοχή στον εν λόγω διαγωνισμό είναι διόλου ευκαταφρόνητο για όλες τις ομάδες. Οι ίδιοι οι φοιτητές μυούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε μία μορφή φιλικής επίλυσης των ιδιωτικών διαφορών, η οποία γνωρίζει πλέον διεθνώς ταχύτατη διάδοση. Μεταξύ των Σχολών, δε, καλλιεργείται μία ευγενής άμιλλα, ενώ ανταλλάσσονται συγχρόνως χρήσιμες εμπειρίες και παρατηρήσεις για το σύστημα απονομής δικαιοσύνης κάθε χώρας και τον τρόπο λειτουργίας αυτού.

Συμμετοχές και Βραβεία

Ο εν λόγω διαγωνισμός προσφέρει μια σειρά βραβείων για τις συμμετέχουσες ομάδες, τόσο για την συνολική συμμετοχή-επίδοσή τους όσο και για ειδικές πτυχές της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Η Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε για πρώτη φορά στον διαγωνισμό το έτος 2013, αποτελούμενη από τους φοιτητές Φαίδωνα Βαρέση, Χλόη Ιορδανίδου, Ειρήνη Κικαρέα και Αθανάσιο Τασόπουλο,  υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του κ. Αντωνίου Καραμπατζού, Αναπλ. Καθηγητή Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών και Διαπιστευμένου Διαμεσολαβητή από το Chartered Institute of Arbitrators, και του κ. Απόστολου Γιαννακούλια, LL.M. (NYU) και επίσης Διαπιστευμένου Διαμεσολαβητή από το Chartered Institute of Arbitrators.

 

Για την πρώτη της συμμετοχή η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών κατέκτησε ένα από τα σημαντικότερα βραβεία του διαγωνισμού, αυτό της καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης ομάδας, ανάμεσα σε 66 Πανεπιστήμια, ικανότατα προετοιμασμένα και με σημαντική εμπειρία στο πεδίο των εναλλακτικών μορφών επίλυσης ιδιωτικών διαφορών. Η απόδοση της ομάδας των φοιτητών της Νομικής Σχολής Αθηνών απέσπασε εξαιρετικά επαινετικά σχόλια από τους κριτές, τόσο για την προετοιμασία της όσο και για την ετοιμότητά της να αντιδρά με οξυδέρκεια και αυτοπεποίθηση στα ανακύπτοντα κάθε φορά ζητήματα· τούτο φάνηκε ιδιαιτέρως στην αναμέτρηση της ομάδας με εκείνη του φημισμένου αμερικανικού Πανεπιστημίου του Fordham (Νέα Υόρκη), που ήταν και η νικήτρια ομάδα του διαγωνισμού το 2011.