Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Νομική Σχολή

EUROPA MOOT COURT

 

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Εικονικής Δίκης Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Europa Moot Court Competition) διεξάγεται ετησίως υπό την αιγίδα του Πρώτου Γενικού Εισαγγελέα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Καθηγητή κ. Melchior Wathelet, καθώς και υπό την αιγίδα του Institute Mohammed Ali for the Research of Eastern Tradition (IMARET), το οποίο κατά τα τελευταία έτη προσφέρει τις εγκαταστάσεις του για την διεξαγωγή του Διαγωνισμού.

Οι συμμετέχοντες φοιτητές διαγωνίζονται με αγορεύσεις στα αγγλικά επί ενός πρακτικού που καταλήγει στην αποστολή προδικαστικού ερωτήματος ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκπροσωπώντας τόσο τους ιδιώτες όσο και το υποθετικό κράτος μέλος που αποτέλεσαν τα διάδικα μέρη στην ένδικη διαφορά, οι φοιτητές με την επιχειρηματολογία τους συνεπικουρούν το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με την ερμηνεία του ενωσιακού δικαίου και το κύρος των ενωσιακών πράξεων. Κριτές του διαγωνισμού αποτελούν καθηγητές πανεπιστημίου και προσωπικότητες του νομικού κόσμου, όπως -μεταξύ άλλων- ο κ. Βασίλειος Σκουρής, τέως Πρόεδρος του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κ. Melchior Wathelet, ο κ. Jean-Luc Sauron, Σύμβουλος στο Γαλλικό Conseil d’État, ο κ. Jean-François Bellis, εταίρος στην διεθνή δικηγορική εταιρεία Van Bael & Bellis με έδρα τις Βρυξέλλες.

Η Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών συμμετείχε στον Διαγωνισμό από το 2014 έως το 2016, συναγωνιζόμενη με Νομικές Σχολές από εξέχοντα πανεπιστήμια της Ευρώπης, όπως τα Paris 2 Panthéon (Assas), Paris Dauphine, Université de Liège, Universidade Nova de Lisboa, IE University, καθώς και τη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Επιστέγασμα της εξαιρετικής εμφάνισης της Νομικής Σχολής Αθηνών στον Διαγωνισμό αποτελεί το γεγονός ότι κατά τα έτη συμμετοχής της έχει αποσπάσει τόσο ομαδικά όσο και ατομικά βραβεία και διακρίσεις, καθώς και το Πρώτο Βραβείο Καλύτερου Αγορητή, το οποίο συνοδεύεται από την προσφορά πρακτικής άσκησης στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διακριθέντα Πανεπιστήμια στο διαγωνισμό (1η θέση)

Έτος

Πανεπιστήμιο

EMC 2014

Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας

EMC 2015

Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας

EMC 2016

Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας

 

Συνολικές διακρίσεις ομάδων φοιτητών/τριών Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ

Έτος

Βραβείο

Ομάδα

EMC 2014

2η θέση

1ο Βραβείο Καλύτερου Αγορητή - Μαρία Καμβύση

2ο Βραβείο Καλύτερου Αγορητή - Αλέξανδρος Πολίτης

Γκαϊτατζή Πολυξένη, Καμβύση Μαρία, Καρανίκας, Πολίτης Αλέξανδρος

EMC 2015

2η θέση

1ο Βραβείο Καλύτερου Αγορητή - Μαρία Ψάρρα

3ο Βραβείο Καλύτερου Αγορητή – Κων/νος Μανίκας

Ηλιόπουλος Θεόδωρος, Μανίκας Κων/νος, Σταμάτης Χρήστος, Ψάρρα Μαρία

EMC 2016

4η θέση

Κωνσταντίνου Ελλάδα, Ζαβιτσάνου Ασημίνα, Μακρυπόδης Άρης, Μανέτα Μαριάννα

 

Την ευθύνη της προετοιμασίας της ομάδας για όλες της συμμετοχές της Νομικής Σχολής έχουν αναλάβει η  Επίκουρη Καθηγήτρια Ρεβέκκα-Εμμανουέλα Παπαδοπούλου, η Επίκουρη Καθηγήτρια Μεταξία Κουσκουνά, και ο Ειδικός Επιστήμων Μανώλης Περάκης, με τη συνδρομή του Ομ. Καθηγητή Βασ. Χριστιανού. Στην προετοιμασία, η οποία λαμβάνει χώρα από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Απρίλιο του κάθε έτους, έχουν συνεισφέρει ως προπονητές (coaches) διακριθέντες παίκτες των προηγουμένων ετών, και η συγκεκριμένα η Μαρία Καμβύση και ο Αλέξανδρος Πολίτης για το Europa Moot Court Competition 2015, καθώς και ο Κωνσταντίνος Μανίκας και η Μαρία Ψάρρα για το Europa Moot Court Competition 2016.

 

 

 

 

 

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, οι φοιτητές μελετούν επισταμένως τη νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εμβαθύνουν στη νομική έρευνα, ασκούν την ρητορική τους ικανότητα και εξασκούνται να αναπτύσσουν σύνθετα νομικά επιχειρήματα και να τα παρουσιάζουν κατά τρόπο ευσύνοπτο εντός συγκεκριμένου χρόνου. Στον χρόνο αυτό συμπεριλαμβάνεται και ο χρόνος που οι Κριτές διακόπτουν τους ομιλητές κατά βούληση για διευκρινίσεις και ερωτήσεις επί των θεματικών του συγκεκριμένου προδικαστικού ερωτήματος. Η συμμετοχή στον Διαγωνισμό αποτελεί ένα σημαντικό εφόδιο, το οποίο συντελεί στην ωρίμαση της νομικής σκέψης, στην ανάπτυξη της συνθετικής και της κριτικής ικανότητας, και στην εμβάθυνση σε ουσιώδη ζητήματα του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενδεικτικά, μεταξύ των θεμάτων που έχουν κληθεί να επιλύσουν οι φοιτητές περιλαμβάνεται : η συμβατότητα με το ενωσιακό δίκαιο εθνικών φορολογικών και εθνικών δημοσιονομικών μέτρων που λαμβάνονται δυνάμει διεθνούς σύμβασης δανεισμού στην οποία συμβάλλεται τόσο η Ευρωπαϊκή Ένωση όσα και τα Κράτη Μέλη, ζητήματα κρατικών ενισχύσεων, η σχέση ανάμεσα σε διεθνείς διαιτητικές αποφάσεις και στους ενωσιακούς κανόνες ανταγωνισμού, η εφαρμογή των κανόνων του ανταγωνισμού σε συμβάσεις παραχώρησης άδειας εκμετάλλευσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, καθώς και ζητήματα εφαρμογής, ερμηνείας και κύρους της πρόσφατης Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις αγωγές αποζημίωσης λόγω παραβάσεων του δικαίου του ανταγωνισμού. Ακόμα, οι διαγωνιζόμενοι εξοικειώνονται με δικονομικά ζητήματα, όπως η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το παραδεκτό των εκάστοτε προδικαστικών ερωτημάτων που τίθενται ενώπιον αυτού.