Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Νομική Σχολή

ΜΑΘΗΜΑΤΑ

 

Υποχρεωτικά Μαθήματα:

Γενικές Αρχές Αστικού Δικαίου (Α΄ εξάμηνο):

Ι. Έννοια και λειτουργία του δικαίου – πηγές – κανόνες δικαίου. ΙΙ. Δικαίωμα: έννοια – διακρίσεις – γένεση – κτήση – αλλοίωση – απώλεια – άσκηση. ΙΙΙ. Τα Πρόσωπα: η έννοια του προσώπου ως θεμελιώδης νομική έννοια – φυσικά πρόσωπα – νομικά πρόσωπα. IV. Οι Δικαιοπραξίες: έννοια και είδη – προαπαιτούμενα – κατάρτιση σύμβασης – ακυρότητα, ακυρωσία – ερμηνεία. V. Αιρέσεις – προθεσμίες. VI. Συναίνεση – έγκριση. VII. Αντιπροσώπευση. VIII. Ο χρόνος στο δίκαιο.

Οικογενειακό Δίκαιο (Β΄ εξάμηνο):

Ι. Εισαγωγή: οικογένεια και συγγένεια – έννοια και χαρακτηριστικά του Οικογενειακού Δικαίου – σύγχρονα ζητήματα (τεχνητή υποστήριξη της ανθρώπινης παραγωγής, ελεύθερες ενώσεις κ.λπ.). ΙΙ. Ο γάμος: η σύμβαση του γάμου – η έγγαμη σχέση – η κρίση του γάμου (διάσταση, διαζύγιο). ΙΙΙ. Η γονική σχέση: η θεμελίωση της μητρότητας και της πατρότητας – η υιοθεσία – οι συνέπειες από τη γονική σχέση (επώνυμο, διατροφή, γονικές παροχές κ.λπ.) – η επιτροπεία και η αναδοχή ανηλίκων. IV. Η προστασία ανίκανων (ή περιορισμένα ικανών) προσώπων στο πλαίσιο της οικογένειας – η δικαστική συμπαράσταση.

Εμπράγματο Δίκαιο (Γ΄ εξάμηνο):

Ι. Γενικές αρχές του Εμπραγμάτου Δικαίου (ειδικότητα, τυπικότητα, δημοσιότητα, αμεσότητα). ΙΙ. Σχέσεις εμπραγμάτου και ενοχικού δικαιώματος. ΙΙΙ. Η νομή. IV. Η κυριότητα. V. Τα περιορισμένα εμπράγματα δικαιώματα (δουλείες, επικαρπία κ.λπ.). VII. Η εμπράγματη ασφάλεια (ενέχυρο, υποθήκη, καταπιστευτική μεταβίβαση κυριότητας κινητού και ακινήτου κ.λπ.). VIII. Η δημοσιότητα των εμπραγμάτων δικαιωμάτων. IX. Αναγκαστική απαλλοτρίωση και άλλα ειδικά θέματα.

Γενικό Ενοχικό Δίκαιο (Γ΄ εξάμηνο):

Ι. Βασικές έννοιες, αρχές και ρυθμίσεις: η έννοια της «ενοχής» – οι αρχές της ιδιωτικής αυτονομίας, της συμβατικής ελευθερίας και της καλής πίστεως. ΙΙ. Είδη ενοχών κατά τον γενεσιουργό τους λόγο: ενοχές από δικαιοπραξία (κυρίως η συμβατική ενοχή) και ενοχές εκ του νόμου (κυρίως οι ενοχές από αδικοπραξία και αδικαιολόγητο πλουτισμό). ΙΙΙ. Διάκριση ενδοσυμβατικής και αδικοπρακτικής ευθύνης: διαφορές στις προϋποθέσεις και τις έννομες συνέπειες – περιπτώσεις συρροής των δύο μορφών ευθύνης. IV. Φυσιολογία της ενοχής. V. Ανώμαλη εξέλιξη της ενοχής (αδυναμία παροχής, υπερημερία οφειλέτη, πλημμελής εκπλήρωση, υπερημερία δανειστή κ.λπ.). VI. Απόσβεση της ενοχής. VII. Η συμμετοχή τρίτων στην ενοχή. VIII. Η πολυπρόσωπη ενοχή. IX. Μεταβίβαση ενοχικού δικαιώματος ή ενοχικής υποχρέωσης (εκχώρηση, αναδοχή).

Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο (Δ΄ εξάμηνο):

Ι. Οι «επώνυμες» ενοχικές συμβάσεις του Αστικού Κώδικα, αλλά και νεώτερων ειδικών νόμων: ιδίως συμβάσεις για τη μεταβίβαση πράγματος ή δικαιώματος (λ.χ. πώληση, δωρεά) – συμβάσεις για την παραχώρηση χρήσεως πράγματος ή δικαιώματος (λ.χ. μίσθωση) – συμβάσεις παροχής έργου (λ.χ. μίσθωση έργου) ή υπηρεσιών (λ.χ. σύμβαση εργασίας) – συμβάσεις ενισχυτικές της κύριας ενοχής (λ.χ. σύμβαση εγγύησης). ΙΙ. Ενοχές εκ του νόμου: διοίκηση αλλοτρίων, αδικαιολόγητος πλουτισμός, αδικοπραξίες. ΙΙΙ. Νεώτερες εξελίξεις αναφορικά με την αντιμετώπιση και τη ρύθμιση της εξωδικαιοπρακτικής συμπεριφοράς (ευθύνη από διακινδύνευση, ευθύνη παραγωγού ελαττωματικών προϊόντων κ.λπ.).

Κληρονομικό Δίκαιο (Ε΄  εξάμηνο):

Ι. Γενικό Μέρος: εισαγωγή – η κληρονομική διαδοχή (γενικά) – σχολάζουσα κληρονομία – αποδοχή και αποποίηση κληρονομίας – κληρονομική αναξιότητα – πλειονότητα κληρονόμων – ευθύνη κληρονόμου – προστασία κληρονόμου και των συναλλαγών – εκποίηση κληρονομίας – κληρονομικές συμβάσεις. ΙΙ. Ειδικό Μέρος: η εξ αδιαθέτου διαδοχή – η διαδοχή από διαθήκη – η αναγκαστική διαδοχή (νόμιμη μοίρα) – δωρεά αιτία θανάτου – δικαιοπραξίες εν ζωή για την περίπτωση θανάτου.

Εφαρμογές Αστικού Δικαίου (Ζ΄ εξάμηνο):

Σύνθεση των επιμέρους κλάδων του Αστικού Δικαίου και εμβάθυνση σε κρίσιμα πρακτικά και θεωρητικά ζητήματα, με ανάλυση και επεξεργασία πρακτικών θεμάτων και σημαντικών αποφάσεων της νομολογίας.

 

Μαθήματα Υποχρεωτικής Επιλογής:

Πνευματική Ιδιοκτησία (Γ΄ εξάμηνο):

Αναλύεται ο Ν. 2121/1993 περί προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας, με ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα του πνευματικού δημιουργού και τις μορφές προστασίας του πνευματικού έργου (αστικής, διοικητικής και ποινικής φύσεως).

Δίκαιο και Οικονομία (Δ΄ εξάμηνο) (διατομ)

Εξετάζονται οι βασικές έννοιες και τα εργαλεία της οικονομικής ανάλυσης του δικαίου (θεώρημα Coase, διαφορετικές έννοιες αποτελεσματικότητας, κλπ.), η εφαρμογή της οικονομικής ανάλυσης στο εμπράγματο δίκαιο, στο ενοχικό δίκαιο (συμβάσεις και αδικοπραξίες), στο οικογενειακό δίκαιο και στο συνταγματικό δίκαιο. Επίσης, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στη σχέση οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης, στην κριτική που έχει ασκηθεί στην οικονομική ανάλυση του δικαίου από φιλοσόφους και συμπεριφορικούς οικονομολόγους και στη σημασία των κανόνων κοινωνικής συμπεριφοράς (social norms). Παράλληλα προς την οικονομική ανάλυση του δικαίου – και σε αντιπαράθεση προς αυτήν – εξετάζονται τα άλλα μεθοδολογικά ρεύματα (η εννοιοκρατία, η σχολή της ελεύθερης ευρέσεως του δικαίου, η θεωρία της σταθμίσεως των συμφερόντων, η θεωρία των νομοθετικών αξιολογήσεων, η «τοπική»). Επίσης, εξετάζονται η εφαρμογή στο Αστικό Δίκαιο των κλασσικών κριτηρίων ερμηνείας (κυρίως το γράμμα του νόμου, η συστηματική ερμηνεία, το ιστορικό στοιχείο της ερμηνείας και η τελολογία του νόμου) και η σύμφωνη με το Σύνταγμα και το ευρωπαϊκό δίκαιο ερμηνεία με ιδιαίτερη αναφορά στους επιμέρους κλάδους του Αστικού Δικαίου. 

Δίκαιο περιβάλλοντος (διατομ., Ζ΄ εξάμηνο):

Α. Δημόσιο Δίκαιο: Προστασία του περιβάλλοντος από πλευράς συνταγματικού και διοικητικού δικαίου. Φορείς και αποδέκτες των δικαιωμάτων επί του περιβάλλοντος, νομική ισχύς και ένδικη προστασία. Σύγκρουση προστασίας περιβάλλοντος και προστασίας της ιδιοκτησίας, η αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης. Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας για την προστασία της φύσης, η περιβαλλοντική πληροφόρηση, η ευθύνη προς αποζημίωση για περιβαλλοντικές βλάβες, η προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος, η προστασία των δασών.

Β. Ιδιωτικό Δίκαιο: Προστασία του περιβάλλοντος μέσω των διατάξεων προστασίας της προσωπικότητας, περί αδικοπραξιών, γειτονικού δικαίου και καταχρήσεως δικαιώματος και σχετική νομολογία πολιτικών δικαστηρίων. Αστική ευθύνη από ειδικούς νόμους. Συγκριτική προσέγγιση του Ιδιωτικού Δικαίου προστασίας του περιβάλλοντος. Η διασυνοριακή ρύπανση ως αντικείμενο  ρύθμισης του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου. Η Οδηγία 2004/35 "Ο ρυπαίνων πληρώνει" και η ενσωμάτωσή της στην ελληνική έννομη τάξη.  

 

Μαθήματα Ελεύθερης Επιλογής:

Ιατρικό Δίκαιο (διατομ., Στ΄ εξάμηνο):

Εξετάζονται η συμβατική και εξωσυμβατική ευθύνη του ιατρού, η υποχρέωση ενημερώσεως του ασθενούς, το ιατρικό σφάλμα, οι κοινωνικές υπηρεσίες υγείας (οργάνωση, διοίκηση, Ε.Σ.Υ., Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, παροχές), η θεμελίωση και η αγωγιμότητα του δικαιώματος του ατόμου για προστασία της υγείας, η αστική ευθύνη του Κράτους και Ν.Π.Δ.Δ. για παραβάσεις υπηρεσιών υγείας.

Σύγχρονες Μορφές Πιστωτικών Συναλλαγών και Τρόποι Ασφάλισης των Πιστώσεων (Ζ΄ εξάμηνο):

Συγκριτική επισκόπηση εμπράγματων (υποθήκης, προσημείωσης υποθήκης και ενεχύρου κατά τον ΑΚ και τον Ν. 2844/2000) και προσωπικών ασφαλειών (με αντιπροσωπευτικό είδος την εγγύηση) υπό το πρίσμα θεμελιωδών αρχών του περιουσιακού δικαίου και κυρίως της αρχής του παρεπόμενου, εντοπίζοντας ομοιότητες και διαφορές. Εξέταση, πέραν της εγγύησης, και άλλων μηχανισμών προσωπικής ασφάλειας, όπως η οφειλή εις ολόκληρον, η σωρευτική αναδοχή χρέους, η εγγυητική επιστολή, η τριτεγγύηση συναλλαγματικής κ.ά. Εξετάζονται επίσης διάφορες μορφές πιστωτικών συναλλαγών, όπως η σύμβαση ανοίγματος πίστωσης, αλληλόχρεου λογαριασμού, η χρηματοδοτική μίσθωση (leasing), η πρακτορεία επιχειρηματικών απαιτήσεων (factoring) κ.ά.

Σεμινάριο Αστικού Δικαίου (Η΄ εξάμηνο):

Κάθε έτος γίνεται εμβάθυνση σε μία συγκεκριμένη θεματική του Αστικού Δικαίου (λ.χ. καταπιστευτική μεταβίβαση, ανώμαλη εξέλιξη της ενοχής κ.ά.), συχνά δε με παρουσίαση εισηγήσεων από πλευράς των φοιτητών. 

Εκδηλώσεις Τομέα:

Για την προαγωγή του ερευνητικού και διδακτικού αντικειμένου του, ο Τομέας διοργανώνει τακτικά επιστημονικές εκδηλώσεις (ομιλίες, διαλέξεις, ημερίδες, συμπόσια, σεμινάρια) με τη συμμετοχή νομικών όχι μόνον από τον ελληνικό χώρο, αλλά και από την αλλοδαπή. Συχνά οι εκδηλώσεις αυτές διοργανώνονται σε συνεργασία με την Ένωση Αστικολόγων, καθώς επίσης και με τις Νομικές Σχολές άλλων Πανεπιστημίων της χώρας ή της αλλοδαπής. Στις εκδηλώσεις αυτές έχουν τη δυνατότητα να παρευρίσκονται και να συμμετέχουν και φοιτητές.