Ο κεντρικός εκπαιδευτικός προσανατολισμός του ΠMΣ «Ποινικές Επιστήμες» ("Criminal Law and Criminology"), είναι η ολοκληρωμένη εκπαίδευση και κατάρτιση επιστημόνων καθώς και η προώθηση της έρευνας στο επί μέρους αντικείμενο του ποινικού δικαίου ποινικής δικονομίας εγκληματολογίας αντεγκληματικής και σωφρονιστικής πολιτικής.
Το ΠΜΣ "Ποινικές Επιστήμες" βασίζεται στους ακόλουθους γενικούς στόχους, προσαρμοσμένους κάθε φορά στα ζητήματα ποινικού δικαίου ποινικής δικονομίας εγκληματολογίας αντεγκληματικής πολιτικής σωφρονιστικής πολιτικής :
(α) να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο,
(β) να εφοδιάσει τους φοιτητές με απαιτούμενες νομικές γνώσεις ώστε να εξασφαλίσουν επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία,
(γ) να εφοδιάσει τους φοιτητές με «νομική σκέψη» και δυνατότητα ανάλυσης και σύνθεσης γνώσεων για την κατανόηση και επίλυση των καταστάσεων που θα αντιμετωπίσουν στην επαγγελματική τους ζωή.
Ειδικότερα:
Το ΠΜΣ «Ποινικές Επιστήμες» παρέχει στους φοιτητές ενιαία νομική παιδεία στο ειδικότερο πεδίο του ποινικού δικαίου και της εγκληματολογίας, ώστε να διαθέτουν τις προδιαγραφές ποιότητας που πρέπει να συγκεντρώνει ο απόφοιτος του προγράμματος. Οι ειδικεύσεις που προσφέρονται είναι:
1. «Ποινικό Δίκαιο και Ποινική Δικονομία» (“Criminal Law and Criminal Procedure”)
2. «Εγκληματολογία και Αντεγκληματική Πολιτική» (“Criminology and Criminal Justice Policy”)
Το ΠΜΣ «Ποινικές Επιστήμες» προσφέρει μαθήματα από όλους τους ειδικότερους τομείς των ποινικών επιστημών, ουσιαστικού και δικονομικού ποινικού δικαίου και εγκληματολογίας και με τον τρόπο αυτό εκτείνεται σε μια σειρά από διαφορετικά γνωστικά αντικείμενα.
Οι απόφοιτοι έχουν τη δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους σε διδακτορικό επίπεδο στην Ελλάδα ή και το εξωτερικό. Η ολοκλήρωση του εν λόγω μεταπτυχιακού προγράμματος σπουδών λαμβάνεται κατά κανόνα υπ όψιν, συνήθως με τη μορφή βαθμολογικής πριμοδότησης, και κατά τη διαδικασία αξιολόγησης με σκοπό την στελέχωση της δημόσιας διοίκησης και του διπλωματικού σώματος, αλλά και του δικαστικού σώματος. Τέλος, διανοίγεται η προοπτική απασχόλησης των αποφοίτων της Σχολής στο εξωτερικό, κυρίως σε δικηγορικές εταιρείες, σε θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και σε ακαδημαϊκές θέσεις σε πανεπιστήμια του εξωτερικού, εφόσον βεβαίως συνεχίσουν τις σπουδές τους και σε διδακτορικό επίπεδο.
ΦΕΚ 5552 Τ.Β΄2018 (κανονισμός)
ΦΕΚ 5944 Τ.Β΄2023 (Νέος κανονισμός)
Αποτελέσματα εσωτερικής αξιολόγησης του ΠΜΣ από τη ΜΟΔΙΠ