ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΕΣ ΣΠΟΥΔΕΣ

ΣΥΓΧΡΟΝΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΤΗΣ ΠΩΛΗΣΕΩΣ" (ΠΜΣ ΑΣΤΙΚΟΥ) // ΕΝΑΡΞΗ ΠΑΡΑΔΟΣΕΩΝ - SYLLABUS

Ανακοινώνεται στους φοιτητές ότι το μάθημα επιλογής «Σύγχρονα Ζητήματα του Δικαίου της Πωλήσεως» θα διδάσκεται κάθε Παρασκευή μεταξύ 5:00-7:00 μμ, στην Αίθ. Β’, στο κτήριο της οδού Ακαδημίας 45, Αίθ. Β’.

Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή 15/03/2024 (ώρα 5.00 μμ).

Syllabus: Σκοπός του μαθήματος είναι να εμβαθύνει σε σύγχρονες πτυχές του δικαίου της πωλήσεως εντός και εκτός ΑΚ, όπως το δίκαιο αυτό διαμορφώθηκε ιδίως μετά την πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση με τον ν. 4967/2022, με τον οποίο μεταφέρθηκαν στην ελληνική έννομη τάξη οι Οδηγίες 2019/770/ΕΕ για τις συμβάσεις προμήθειας ψηφιακού περιεχομένου και ψηφιακών υπηρεσιών (ΟΨΠ) και 2019/771/ΕΕ για τις καταναλωτικές πωλήσεις αγαθών (ΟΠΑ). Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην πρόσφατη εκτεταμένη τροποποίηση που επήλθε στον ΑΚ (για την ενσωμάτωση της ΟΠΑ) και η οποία ανατροφοδότησε τη συζήτηση και για διάφορα κλασικά δογματικά ζητήματα, όπως λ.χ. το ενδεχόμενο ενοποίησης των ρυθμίσεων για πραγματικά και νομικά ελαττώματα.

Ειδικότερα, η ύλη του μαθήματος διαιρείται σε έντεκα θεματικές ενότητες, γύρω από τις οποίες εξακτινώνονται, ασφαλώς, και περαιτέρω ειδικές προβληματικές. Μεταξύ άλλων, θα εξετασθεί εκτενώς το περιεχόμενο και η σκοποθεσία των προαναφερθεισών Οδηγιών, καθώς και ο τρόπος μεταφοράς τους τόσο στην ελληνική έννομη τάξη όσο και σε άλλες ευρωπαϊκές έννομες τάξεις. Στο πλαίσιο αυτό, θα επιχειρηθεί και η ανάδειξη κάποιων σύγχρονων διεθνών τάσεων, όπως λ.χ. η συναλλακτική τάση για μετάβαση από ένα καθεστώς μεταβίβασης αγαθών σε ένα καθεστώς (χρονικά περιορισμένης) παραχώρησης της χρήσεως αγαθών ή παροχής υπηρεσιών – τάση προς υπηρεσιοποίηση (servitization). Από την άλλη μεριά, αντικείμενο πραγμάτευσης θα αποτελέσουν και κλασικές έννοιες του δικαίου της πωλήσεως, όπως λ.χ. το πραγματικό και το νομικό ελάττωμα, η έλλειψη συνομολογημένης ιδιότητας, καθώς και ειδικά ζητήματα παραγραφής και απαλλακτικών ρητρών. Επίσης, θα εξετασθούν ειδικές μορφές πωλήσεως της σύγχρονης συναλλακτικής ζωής, όπως η πώληση επιχείρησης και η πώληση από απόσταση.

Οι έντεκα θεματικές ενότητες-βασικοί άξονες του μαθήματος έχουν ως εξής:

  1. Οι Οδηγίες 2019/770/ΕΕ και 2019/771/ΕΕ – Ιδίως η πώληση πράγματος με ψηφιακά στοιχεία (βλ. και ΑΚ 513Α)
  2. Η μεταφορά των Οδηγιών 2019/770/ΕΕ και 2019/771/ΕΕ στην ελληνική έννομη τάξη – Τα βασικά χαρακτηριστικά των νέων ρυθμίσεων και ιδίως οι νέες διατάξεις του ΑΚ.
  3. Η ενσωμάτωση των Οδηγιών 2019/770/ΕΕ και 2019/771/ΕΕ σε άλλες ευρωπαϊκές έννομες τάξεις – Μία δικαιοσυγκριτική επισκόπηση.
  4. Η τάση προς υπηρεσιοποίηση(servitization) και το συναλλακτικό προβάδισμα της παραχώρησης χρήσεως: προς μία μετεξέλιξη του δικαίου της πωλήσεως;
  5. Η έννοια της «έλλειψης/μη ανταπόκρισης του πράγματος στη σύμβαση» (βλ. και Σύμβαση της Βιέννης). 
  6. Η έννοια της συνομολογημένης ή συμφωνημένης ιδιότητας και η ευθύνη του πωλητή σε περίπτωση έλλειψής της.
  7. Διάκριση μεταξύ πραγματικού και νομικού ελαττώματος, οριακές περιπτώσεις ελαττωματικότητας – Προς μία ενοποίηση των ρυθμίσεων;
  8. H καταναλωτική πώληση και οι ιδιαιτερότητές της έναντι της «κοινής πωλήσεως» του ΑΚ.
  9. Κύρος απαλλακτικών ρητρών και δυνατότητα απόκλισης από διατάξεις αναγκαστικού δικαίου στις συμβάσεις πωλήσεως.
  10. Η πώληση ακινήτου μετά τις νέες ρυθμίσεις.
  11. Ειδικά ζητήματα στην πώληση επιχείρησης.

 Οι διδάσκοντες

Αντ. Καραμπατζός & Ζαφ. Τσολακίδης