Skip to main navigation Skip to main content Skip to page footer

Νομική Σχολή

ΜΑΡΙΑ ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

 

ΜΑΡΙΑ Π. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗ, ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ

 

Τομέας Ποινικών Επιστημών        

Νομική Σχολή – Τμήμα Νομικής                                      

Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών       

                         

Οδός Ακαδημίας, αρ. 45                                               Τηλ.: 0030 -210-3688625

10672 Αθήνα                                                                         Email: mkranid[at]law.uoa[dot]gr

                                                                                                                       

 

                                                                                                Ιδιωτική/ό Email/ τηλέφωνα  

                                                                                                mayrakran[at]yahoo[dot]com

                                                                                                0030-6544492 & 0030-6972-703707

Ώρα ακρόασης: Κάθε Τρίτη, 3.00-4.00 μμ. (συμπεριλαμβανομένης και της περιόδου των εξετάσεων).

 

Τελευταία ενημέρωση: ΙΟΥΛΙΟΣ 2022

 

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΕΡΓΟ

 

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΕ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Τομέας Ποινικών Επιστημών, Νομική Σχολή, Τμήμα Νομικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

1995/6-σήμερα   Θεωρητική Εγκληματολογία

2017- σήμερα     Ερευνητική και Μεθοδολογία της Εγκληματολογίας

1995-2016           Μεθοδολογία της Εγκληματολογίας

1996/7-2016        Μελέτη του Συστήματος Ποινικής Δικαιοσύνης

 

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΣΕ ΠΡΟΠΤΥΧΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ

Νομική Σχολή, Τμήμα Νομικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

1996-σήμερα                 Εγκληματολογία

1997-98, 2000-σήμερα  Ποινική Καταστολή – Σωφρονιστική

2002-σήμερα                Δίκαιο Παραβατικών Ανηλίκων/ Ποινικό Δίκαιο Ανηλίκων

2003/4-σήμερα            Ανακριτική

2003-2006, 2018-         Ανώτερο Σεμινάριο Ποινικών Επιστημών

2015-2016                     Ποινική και Εγκληματολογική Προσέγγιση του Φύλου στο πλαίσιο του Εθνικού και Ευρωπαϊκού Δικαίου

2007-2008                     Σεμινάριο "Ποινικό Δίκαιο και Λογοτεχνία”

1997-2001                    Διεθνές Ποινικό Δίκαιο

1997-1999                    Αθλητικό Δίκαιο

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ERASMUS (Αγγλικά)

Νομική Σχολή, Τμήμα Νομικής, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

1995-σήμερα                       Criminology

1998                                       Penology

1996-1997                              International Criminal Law

University of Hamburg, Germany

2008                                       Criminology – Penology

 

ΣΧΟΛΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ, ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ

2001-2003                            Ανακριτική

 

ΕΠΙΒΛΕΠΟΥΣΑ/ ΕΞΕΤΑΣΤΗΣ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΔΙΑΤΡΙΒΩΝ ΚΑΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΜΣ

2000-σήμερα Επιβλέπουσα υποψηφίων διδακτόρων και μέλος τριμελών συμβουλευτικών επιτροπών διδακτορικών διατριβών και εξεταστικών επιτροπών για την υποστήριξη  διδακτορικών διατριβών στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Επιβλέπουσα και μέλος τριμελών επιτροπών επίβλεψης διπλωματικών εργασιών του ΠΜΣ του Τομέα Ποινικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

2006               External examiner, Konstantina Sampani, PhD student in Queen Mary College, University of London.

 

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ - ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

1995- σήμερα          Συμμετοχή (κατά συγκεκριμένα ακαδημαϊκά έτη) ως εκπρόσωπος μελών ΔΕΠ του Τομέα Ποινικών Επιστημών στη Γενική Συνέλευση της Νομικής Σχολής, Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ενδεικτ. 2020-2021).

1995- σήμερα          Τακτικό ή αναπληρωματικό μέλος σε εκλεκτορικά σώματα για την εκλογή, εξέλιξη ή μονιμοποίηση άλλων μελών ΔΕΠ της Νομικής Σχολής, Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Δημοκρίτειου  Πανεπιστημίου Θράκης και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

2018- σήμερα         Μέλος της τριμελούς επιτροπής αξιολόγησης των αιτήσεων υποψήφιων διδακτόρων του Τομέα Ποινικών Επιστημών Νομικής Σχολής του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

ΕΡΕΥΝΑ

2015, 2018-σήμερα            Έγκλημα, Παραβατικότητα και Τοπική Αυτοδιοίκηση: Ενεργοποίηση του θεσμού των Συμβουλίων Πρόληψης της Εγκληματικότητας. Κατάστρωση σχεδίου εκτιμητικής έρευνας και προκαταρκτική διερεύνηση για τη λειτουργία και τις προοπτικές των Το.Σ.Π.Πα. (σε συνεργασία με την Πελαγία Παπανικολάου, ΔΝ και την Ηλέκτρα Γιώτη, ΜΔΕ - άνευ χρηματοδότησης).

2006 – 2016                         Tricountry Survey: Έργο βασικής έρευνας που χρηματοδοτήθηκε από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας των ΗΠΑ και επικεντρώνεται στην εμπειρική δοκιμή θεωριών που δεσπόζουν στην Εγκληματολογία (ανομίας, αποτροπής, περιστασιακής δράσης, γενική θεωρία του εγκλήματος, κ.α.) στην Ουκρανία, τη Ρωσία και την Ελλάδα, δηλαδή σε διαφορετικά κοινωνικά-πολιτισμικά περιβάλλοντα από εκείνα, στα οποία έχουν κατά κανόνα διεξαχθεί οι έρευνες για την ισχύ των θεωριών αυτών. Πρώτος Ερευνητής: Charles R. Tittle, North Carolina State University. Mέλη ερευνητικής ομάδας: Olena Antonaccio, Ekaterina V. Bothchkovar και Μαρία Π. Κρανιδιώτη. Συμμετοχή στην κατάστρωση του ερευνητικού σχεδίου και στην κατασκευή του ερωτηματολογίου, και διεξαγωγή τηςέρευνας στην Ελλάδα.

2014                                       Κακοποίηση και παραμέληση παιδιών: Κατάστρωση ερευνητικού σχεδίου και διεξαγωγή έρευνας στους κοινωνικούς φακέλους της Εισαγγελίας Ανηλίκων Αθηνών, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του ΕΚΠΑ (σε συνεργασία με την Επιμελήτρια Ανηλίκων Παρασκευή Ζαγούρα και προπτυχιακούς φοιτητές της Νομικής Σχολής -άνευ χρηματοδότησης).

2014                                       Ο ορισμός της διαφθοράς, σύμφωνα με φοιτητές ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην Ελλάδα: Κατάστρωση ερευνητικού σχεδίου,στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του ΕΚΠΑ (σε συνεργασία με τον Επίκουρο Καθηγητή Ιωάννη Ανδρουλάκη -άνευ χρηματοδότησης).

2014                                        Γνώση και γνώμη εμπειρογνωμόνων για τον αρχαιολογικό νόμο ( Ν. 3028/2002), την εφαρμογή του (ιδίως για την έννοια της προστασίας και τις ποινικές του διατάξεις) και εν γένει για το φαινόμενο της αρχαιοκαπηλίας: Κατάστρωση ερευνητικού σχεδίου και διεξαγωγή έρευνας, στο πλαίσιο του μαθήματος της Μεθοδολογίας της Εγκληματολογίας του ΠΜΣ του Τομέα Ποινικών Επιστημών -  κατεύθυνση Εγκληματολογίας, 2013-2014 (με τη συνεργασία 19 μεταπτυχιακών φοιτητών - άνευ χρηματοδότησης).

1999 – 2013                          Φύλαξη Μουσείων και Αρχαιολογικών Χώρων στην Ελλάδα: Προσβολές και προστασία της πολιτισμικής κληρονομιάς: Επιστημονική υπεύθυνη σε ερευνητικό έργο που χρηματοδοτήθηκε από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ), του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (πρώτη φάση έργου 1999–2001, δεύτερη φάση 2004-2006 και τρίτη φάση, 2007-2013).

2013                                        Συμμετοχή στην κατάστρωση ερευνητικού σχεδίου και τη δημιουργία τεχνικών για τη διερεύνηση του εγκλήματος και της παραβατικότητας σε τοπικό επίπεδο, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Συμβουλίου Πρόληψης της Παραβατικότητας Δήμου Παπάγου-Χολαργού (άνευ χρηματοδότησης).

2011 – 2012                           Συμμετοχή σε EU survey of “Assessing the level and impact of crimes against business” in Stage 2: Piloting the survey module/ assessing the Greek questionnaire, Università Catholica del Sacro Cuore, Milan/ TRANSCRIME (Joint Research Centre on Transnational Crime) Università Cattolica/ Università di Trento (Director: Ernesto U. Savona, Professor of Criminology).

2005 – 2006                         Δυσλειτουργίες κατά την απονομή δικαιοσύνης σε ανήλικους παραβάτες: Έρευνα σε αρχείο αποφάσεων του Δικαστηρίου Ανηλίκων Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Καποδίστριας του ΕΛΚΕ.

1994 – 1995                           Το έγκλημα του βιασμού (άρθρο 336 ΠΚ): Έρευνα σε δικαστικά βουλεύματα από το Ποινικό Αρχείο του Κράτους.

1984 – 1992                          Έρευνα αρχείων και παρατήρηση σε ένα μεγάλο κατάστημα λιανικής πώλησης των Αθηνών με σκοπό τη διερεύνηση του φαινομένου της κλοπής σε καταστήματα.

 

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών (ΕΠΕΕ) Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών 1988-1994 (ενδεικτικώς):

1994 – 1996                           Fraud against the financial interests of the European Union (EUROFRAUD): Διευρωπαϊκή έρευνα που διεξήχθη στην Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ανάλυση δεδομένων για το modus operandi, και συμμετοχή στη διεξαγωγή των συνεντεύξεων και στη συγγραφή της πρώτης μεταβατικής τεχνικής έκθεσης.

1994                                        Συμμετοχή σε διαχρονική συγκριτική έρευνα χαρτογράφησης της περιοχής του Μεταξουργείου, στο πλαίσιο της κατεύθυνσης της περιβαλλοντικής Εγκληματολογίας.

1994                                        Συμμετοχή στην Πρόταση "Φύλαξ", στο πλαίσιο προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης ΕΠΕΤ ΙΙ, κατόπιν κοινοπραξίας του ΕΕΠΕ, του ΕΚΕΦΕ Δημόκριτου, του Υπουργείου Πολιτισμού και των εταιρειών υπολογιστικών συστημάτων υψηλής τεχνολογίας PC SYSTEMS και SENA.

1994                                        Συμμετοχή στη διεξαγωγή προκαταρκτικής διερεύνησης για το ερευνητικό πρόγραμμα "Υπερπληθυσμός των φυλακών" (χρηματοδότηση από τον ΕΛΚΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).

1993                                        Βανδαλισμοί στο κτίριο της Νομικής Σχολής (1993): Διεξαγωγή περιγραφικής έρευνας για τις φθορές και τις καταστροφές του κεντρικού κτιρίου της Σχολής.   

1992                                        Σχεδιασμός δειγματοληψίας και καθοδήγηση φοιτητών κατά τη συλλογή δεδομένων για έρευνα αυτοομολογούμενης εγκληματικής συμπεριφοράς σε δείγμα 300 ατόμων.

1987                                        Οργάνωση και εκπαίδευση φοιτητών για τη συλλογή δεδομένων έρευνας θυματοποίησης σε δείγμα 1000 ατόμων.

 

ΑΛΛΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ, ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ & ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΡΓΟ

 

2020                              Κριτήςγια το επιστημονικό περιοδικόJournal of Penal Law and Criminology (Istanbul University).

2017, 2018                    Πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής Μεταπτυχιακών Υποτρόφων του Ιδρύματος Μαρίας Στάη, για τα ακαδημαϊκά έτη 2014-15 και 2015-16 (κατόπιν των από 8-11-2016 και 23-11-2017 Αποφάσεων της Πανεπιστημιακής Συγκλήτου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών).

2002-2005, 2011-2013  Τακτικό μέλος του Συμβουλίου Πρόληψης Εγκληματικότητας των Δήμων Παπάγου και Παπάγου-Χολαργού.

2008, 2009                    Ακαδημαϊκός σύμβουλος για μεταπτυχιακές σπουδές στην Εγκληματολογία, του Τομέα Ποινικών Επίσημών, Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

3/ 2003- 3/ 2004            Τακτικό μέλος του Κεντρικού Επιστημονικού Συμβουλίου Φυλακών (ΚΕΣΦ) του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

11/2000-12/2000            Συμμετοχή στην 1η επιτροπή Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως για την καταπολέμηση του εγκλήματος.

11/1999                           Συμμετοχή στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Προσλήψεων Ειδικού Επιστημονικού  Προσωπικού (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος) του ΑΣΕΠ , αρ. 31.

1996/ 1997                      Συμμετοχή σε ομάδα ατομικής υποστήριξης των προγραμμάτων κατάρτισης κρατουμένων για την καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού, "επισκευή και συντήρηση ηλεκτρονικών συσκευών" και "τυπογραφία-βιβλιοδεσία", που πραγματοποιήθηκαν με τη συνεργασία του Ελληνικού Κέντρου Παραγωγικότητας, του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών και του Υπουργείου Δικαιοσύνης.

 

ΣΥΝΕΔΡΙΑ, ΗΜΕΡΙΔΕΣ & ΑΛΛΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

24-27/11/2020                    2ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου μέσω διαδικτύου, με γενικό θέμα «Κοινωνική πραγματικότητα, Κριτικός λόγος & Ποινικό Φαινόμενο». Συμμετοχή στην Α’ Συνεδρία, Ενότητα Ι: «Εγκληματοποίηση, εγκληματικότητα και κοινωνική κατασκευή του εγκλήματος» (24/11/2020, 10.00-11.30 πμ.). Θέμα εισήγησης: «Η (παράνομη ή μη) διακίνηση πολιτιστικών αγαθών και τα επιχειρήματα των “χωρών αγοράς” & “πηγής”: Σκέψεις για το έλλειμμα πληροφοριών και δεδομένων από και προς τις “χώρες πηγής” πολιτιστικών αγαθών».

18-20/11/2020                    Participated in the Online Conference “The Criminology Consortium: First Annual Meeting” organized by Andy Wilczak, Wilkes University (President), Maria João (Joan) Lobo Antunes, Towson University (Vice President), Troy C. Payne, University of Alaska Anchorage, Director of Alaska Justice Information Center (Secretary & Treasurer), Breanna Boppre, Wichita State University in Kansas & James T. McCafferty, Kennesaw State University in Georgia. Paper presented: “Museums and prevention of crimes against antiquities: A nationwide field study” (Stream 1, 18/11/2021 at 2:00 pm).

10-11/1/ 2019                        Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας, υπό την Αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπίου Παυλόπουλου με θέμα «Έλληνες εγκληματολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό συνομιλούν για την πρόληψη του εγκλήματος». Μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής και συμμετοχή στην όγδοη συνεδρία, με θέμα εισήγησης (από κοινού με Διονύσιο Χιόνη): «Μουσεία και πρόληψη εγκλημάτων κατά αρχαιοτήτων: Μια πανελλαδική έρευνα» (11/1, 4.00 - 6.00 μμ.).

13-14/1/ 2017                       Πρώτο Πανελλήνιο Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα «Το βίαιο έγκλημα στον 21ο αιώνα», που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Εγκληματολογίας.  Συντονισμός της 4ης συνεδρίας «Ειδικές όψεις του βίαιου εγκλήματος και της αντιμετώπισής του ΙΙ». Εισήγηση Καθηγήτριας Ε. Λαμπροπούλου και Διδάκτορος Σ. Αγγελή με θέμα «Οργανωμένη βία και εγκληματική δράση στους νέους πολέμους» (14 /1, 9.30-11.00 π.μ.).

24-27/5/2016                      1ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου με γενικό θέμα «Εξουσίες, επιστημονική ουδετερότητα και εγκληματολογικός λόγος: 50 χρόνια H. Becker ‘Whose side are we on?’». Συμμετοχή στην απογευματινή συνεδρία, ενότητα ΙΙΙ: Έρευνα και αξιολογική ουδετερότητα» (24/5/2016, 18.45 – 20.00 μμ.). Θέμα εισήγησης: «Η σημασία της έρευνας για τον θεωρητικό λόγο στην Εγκληματολογία: «Ἓν οἶδα ὅτι ουδὲν οἶδα». Συντονισμός  μέρους Ενότητας VΙΙ (Πρωινή Συνεδρία): «Μητρόπολη & κοινωνική ζωή», υπό Γ: «Νέοι “εν κινδύνω” και το πρόβλημα της παραβατικής συμπεριφοράς» (26/5/2016, 12:45- 14.45 μμ.).

14-15/1/2016                       Συμμετοχή στην Επετειακή Διημερίδα υπό τον γενικό τίτλο «Δημόσια Διοίκηση, Δημοκρατική Διακυβέρνηση και Κοινωνική Αλληλεγγύη» που διοργανώθηκε από το  Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για τα 30 χρόνια λειτουργίας του. Θέμα εισήγησης (από κοινού με Πελαγία Ι. Παπανικολάου): «Έγκλημα, Παραβατικότητα και Τοπική Αυτοδιοίκηση: Eνεργοποίηση του θεσμού  των Συμβουλίων Πρόληψης της Εγκληματικότητας».

21-22/5/2015                       Συμμετοχή σε συνέδριο με γενικό θέμα «Ενάντια στο ρεύμα: Ενισχύοντας την κοινωνική αλληλεγγύη και την παιδική προστασία στην εποχή της κρίσης» που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού. Θέμα εισήγησης (από κοινού με Παρασκευή Ζαγούρα): «Η κακοποίηση και παραμέληση των παιδιών από τους γονείς τους υπό το πρίσμα του ρόλου της Εισαγγελίας, μέσα σε συνθήκες κοινωνικοοικονομικής κατάρρευσης».

2 - 4/4/2015                          Εγκληματολογικό Συνέδριο με θέμα «Κρίση, Έγκλημα και Σύστημα Ποινικής Καταστολής», που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του ΕΚΠΑ, τον Τομέα Ποινικών Επιστημών της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, το Τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, τον Τομέα Εγκληματολογίας Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας και το ΝΠΙΔ ΕΠΑΝΟΔΟΣ,  προς τιμήν του ομότιμου Καθηγητή Νέστορα Κουράκη. Μέλος της επιστημονικής επιτροπής και συντονίστρια της 10ης ειδικής συνεδρίας «Θύματα της κρίσης και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» (Σάββατο 4/4/2015, 10-11.15 πμ.).

20/2/2015                             Συντονισμός του 1ου Σεμιναρίου της Ομάδας Δράσης Νέων της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας, με θέμα «Παγκοσμιοποίηση και Αντεγκληματική Πολιτική». Εισηγητές: Aθανασία Συκιώτου, Επίκουρη Καθηγήτρια Εγκληματολογίας Νομικής Σχολής ΔΠΘ, Μαρία Α. Γαλανού, Δ.Ν. και Μάνος Τεχνίτης LL.M. st. Ποινικού Δικαίου & Εγκληματολογίας Νομικής Σχολής ΔΠΘ./ LL.M. Διεθνούς Εμπορικού Δικαίου Δι.Πα.Ε.

29/11/2014                           Συμμετοχή στην 1η Πανελλήνια Ημερίδα της Ελληνικής Ένωσης Εγκληματολογικών Επιστημών, υπό την αιγίδα του Ε.Ο.Τ. και του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, με γενικό θέμα «Επιστήμη, Πραγματογνωμοσύνη και Δικαιοσύνη». Παρέμβαση στη 2η συνεδρίαση,με θέμα: «Προς μια γενικότερη θεώρηση του ανακριτικού έργου, εξ αφορμής της  ταυτοποίησης προσώπων μέσω της δακτυλοσκοπικής μεθόδου».

9-10/ 12/2013                       Επετειακή Διημερίδα για τα 10 χρόνια λειτουργίας του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών Εγκληματολογίας, του Τμήματος Κοινωνιολογίας Παντείου Πανεπιστημίου: Συμμετοχή σε στρογγυλή τράπεζα με θέμα: «Εκπαιδευτικές μέθοδοι και εργαλεία σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Ανταλλαγή απόψεων μεταξύ διδασκόντων σε συναφή μεταπτυχιακά προγράμματα».

25/11/2013                            Συντονισμός Ημερίδας με γενικό θέμα «Εγκληματογένεση» που διοργανώθηκε από τη φοιτητική οργάνωση ELSA Athens (European Law Students’ Association). Εισηγητές: Ν. Ε. Κουράκης, Καθηγητής Εγκληματολογίας του ΕΚΠΑ, Ειρήνη Πανταζή – Μελίστα, Αντεισαγγελέας Εφετών, Πρόεδρος ∆.Σ. Προστασίας Ανηλίκων Αθηνών, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Καθηγήτρια Κλινικής Ψυχολογίας και Γεράσιμος Προδρομίτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου.

14/6/2013                             Εισήγηση στο 6ο Σεμινάριο της Ομάδας Δράσης Νέων της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας, με θέμα «Κοινωνική έρευνα σε τρεις χώρες (Tricountry Survey): Δεσπόζουσες θεωρήσεις, συσχετίσεις και συγκριτική διερεύνηση για το έγκλημα και την αποκλίνουσα συμπεριφορά στην Ελλάδα, τη Ρωσία και την Ουκρανία» (με τη συμβολή των Μεταπτυχιακών Φοιτητριών Μαρίας-Αλεξάνδρας Μαλάμη και Θεοδώρας Μπακώλη, και τον συντονισμό της διδάκτορος Εγκληματολογίας Ευτυχίας Κατσιγαράκη).

16/5/2011                              Διοργάνωση (από κοινού με την Καθηγήτρια Καλλιόπη Δ. Σπινέλλη) επιστημονικής εκδήλωσης της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας και του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, με θέμα «Προβληματισμοί και εξελίξεις της αντεγκληματικής πολιτικής και της έρευνας στην Εγκληματολογία, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, σήμερα». Κύριοι ομιλητές: Valerie Jenness, Καθηγήτρια Εγκληματολογίας, Κοινωνικής Δικαιοσύνης και Κοινωνιολογίας, Κοσμήτορας του Τμήματος Κοινωνικής Οικολογίας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας και Charles R. Tittle, Καθηγητής Εγκληματολογίας του Τμήματος Κοινωνιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

15/4/2010                             Συμμετοχή σε Ημερίδα που διοργανώθηκε από το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών με γενικό θέμα «Το φαινόμενο της βίας στη σύγχρονη κοινωνία: ψυχαναλυτικές προσεγγίσεις». Παρουσίαση του συλλογικού τόμου που επιμελήθηκαν οι Ν. Ε. Κουράκης και Ν. Περτέση, Οι Βίαιες Πράξεις και η Λογική τους, εκδ. Ατ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή.

28-29/5/2009                      Συμμετοχή στο Επιστημονικό Συμπόσιο «Εγκληματολογία, διδασκαλία και έρευνα στην Ελλάδα», που διοργανώθηκε από το Σπουδαστήριο Κοινωνικών Μελετών Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου σε συνεργασία με τον Τομέα Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και άλλους φορείς. Θέματα εισηγήσεων: «Ηθικότητα και αυτοέλεγχος: Εμπειρική δοκιμή δύο θεωριών που δεσπόζουν στην Εγκληματολογία με ελληνικά δεδομένα» (4η συνεδρία: Εφαρμογές εγκληματολογικής έρευνας) και (από κοινού με Κ. Δ. Σπινέλλη): «Ένας κώδικας δεοντολογίας για τους Εγκληματολόγους» (7η συνεδρία: Δεοντολογία διδασκαλίας και έρευνας).

18-19/5/2009                       Συμμετοχή στο Συνέδριο για τα τριάντα χρόνια της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Μαραγκοπούλου για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, την Ελληνική Εταιρεία Εγκληματολογίας και τον εκδοτικό οίκο Νομική Βιβλιοθήκη. Θέμα εισήγησης: «Έννοια της πρόληψης στις εγκληματολογικές θεωρίες και δικαιώματα του ανθρώπου».

5-7/6/2008                           Συμμετοχή στο Διεθνές Συνέδριο του Παντείου Πανεπιστημίου, με γενικό θέμα «Η Σύγχρονη Εγκληματικότητα, η Αντιμετώπισή της και η Εγκληματολογία». Θέμα εισήγησης: «Προοπτικές και δυσχέρειες ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης θεωρίας για την Εγκληματολογία». 

31/5/2008                            Συμμετοχή σε Ημερίδα που διοργανώθηκε από το περιοδικό Aληthεια σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του ΕΚΠΑ με γενικό θέμα «Οι βίαιες πράξεις και η λογική τους» και με προσκεκλημένο τον Luis Solano. Θέμα εισήγησης: «Ιχνηλατώντας τις ιδέες της ψυχανάλυσης σε θεωρίες της Εγκληματολογίας».

12-13/5/2008                       Συμμετοχή σε Ημερίδα που διοργανώθηκε από τον Σύνδεσμο Επιμελητών Ανηλίκων, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών, με γενικό θέμα «Διεπιστημονικότητα και διεταιρικότητα για του ανήλικους παραβάτες». Θέμα εισήγησης: «Η θεωρία του Braithwaite για το επανεντακτικό ντρόπιασμα και η επανορθωτική δικαιοσύνη».

18/3/2008                            Συμμετοχή  σε Ημερίδα που διοργανώθηκε από την Ελληνική Εταιρεία Εγκληματολογίας και το Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του ΕΚΠΑ, με θέμα «Κώδικας Δεοντολογίας για τους Εγκληματολόγους – Πρόταγμα του 21ου αιώνα;».  Θέμα εισήγησης (από κοινού με Κ. Δ. Σπινέλλη): «Μια πρόταση για έναν κώδικα δεοντολογίας».

17-30 /10/2007                    Συμμετοχή σε συνέδριο που διοργανώθηκε από το ZiF (Centre for Interdisciplinary Research) του Πανεπιστημίου του Bielefeld με γενικό θέμα “Control of Violence”.

23/5/2007                             Διοργάνωση Ημερίδας του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του ΕΚΠΑ με θέμα «Νέες Τεχνολογίες και Ανθρώπινα Δικαιώματα» και με συμμετέχοντες τον Ομότιμο Καθηγητή Γεώργιο Ι. Κασιμάτη, τη Διδάκτορα Συνταγματικού Δικαίου Βασιλική Ε. Χρήστου και τις Καθηγήτριες Σοφία  Βιδάλη και  Λίλιαν Μήτρου. Συντονιστής: Καθηγητής και τ. μέλος του Ε.Σ.Ρ. Νέστωρ Κουράκης.

5/2004                                   Ομιλία στο ΤΕΙ Μεσολογγίου, κατόπιν πρόσκλησης του Καθηγητή Εγκληματολογίας  Χρ. Τσουραμάνη, με θέμα «Επανεντακτική ντροπή και ισομέρεια ελέγχου: Ερμηνεία εμπειρικών διαπιστώσεων γενικής αποδοχής μέσα από  δύο ολοκληρωμένες θεωρίες».

21-26/5/ 2000                      Συμμετοχή ως εμπειρογνώμονας στο Human Dimension Seminar του OSCE, στη Βαρσοβία, με γενικό θέμα “Children in armed conflict”.

4/ 2000                                 Εισήγηση-μάθημα σε Καθηγητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Τιράνων για την ιστορία, τη διδασκαλία και την έρευνα στην Εγκληματολογία, στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, που διοργανώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Δημοσίου Δικαίου. Θέμαεισήγησης: “Criminology in the Law School of Athens”.

30/5-4/6/1999                     Συμμετοχή στο Greek-Australian Legal and Medical Conference στην Κω. Θέμα εισήγησης: “Violence and the Elderly: Victims and Offenders”.

3/10/1998                             Συμμετοχή  σε Ημερίδα του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες και του Κέντρου Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου για την προστασία των προσφύγων στην Ελλάδα. Θέμα εισήγησης: «Ξενοφοβία, προκαταλήψεις και  όψεις του επίσημου κοινωνικού ελέγχου για την εγκληματικότητα των αλλοδαπών στην Ελλάδα».

10-11/4/1997                        Επιστημονικό Συμπόσιο «Μνήμη Ηλία Δασκαλάκη» που διοργανώθηκε από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών. Συμμετοχή στην 1η συνεδρία, με τίτλο «Επιστημολογία-Θεωρία». Θέμα εισήγησης: «Η έννοια της "ισομέρειας" ελέγχου του Charles Tittle».

18/12 / 1996                          Συμμετοχή στην Ημερίδα του Εργαστηρίου Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών του ΕΚΠΑ, για την καταπολέμηση του αποκλεισμού από την αγορά εργασίας, και ειδικότερα για τα προγράμματα κατάρτισης κρατουμένων. Θέμα εισήγησης: «Πρότυπα σωφρονιστικής πολιτικής και ο δρόμος για την κοινωνική επανένταξη».

10/5/1996                             Ομιλία στην Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων Χανίωνμε θέμα «Η παραβατικότητα των ανηλίκων στην Ελλάδα: Φαινομενολογία, συντελεστές εγκληματογένεσης και γενικές κατευθύνσεις για την αντιμετώπισή της».

30/3-3/4/1995                     Συμμετοχή  στο 14ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, σε στρογγυλή τράπεζα με γενικό θέμα «Νομικά Προβλήματα στο Σωφρονιστικό Σύστημα στην Ελλάδα». Θέμα εισήγησης: «Γενικά πρότυπα σωφρονιστικής πολιτικής και η ισχύουσα ελληνική σωφρονιστική νομοθεσία».

14/12/1995                            Συμμετοχή  σε επιστημονική εκδήλωση της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας υπό την αιγίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Θέμα εισήγησης: «Το έγκλημα του βιασμού στα δικαστικά συμβούλια».

14-16/9/1994                        Συμμετοχή στην 4η Ευρωπαϊκή Συνδιάλεξη Εγκληματολογίας και Αντεγκληματικής Πολιτικής (4th European Colloqium on Criminology and Criminal Policy) στο Romainmôtier Ελβετίας.

5-13/10/1993                        Συμμετοχή στο Διεθνές Σεμινάριο του Αστυνομικού Κέντρου της Μεσσήνης, στην Ταορμίνα  της Ιταλίας. Θέμα εισήγησης (από κοινού με Κ. Δ. Σπινέλλη): “Scholastic absenteeism”.

22-27/8/1993                       11ο Διεθνές Συνέδριο Εγκληματολογίας στη Βουδαπέστη με γενικό θέμα “Sociopolitical change and crime. A challenge of the 21st century”.Συμμετοχήσε στρογγυλή τράπεζα με θέμαεισήγησης “Crime control in firms”.

 

ΜΕΛΟΣ

- του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας 2007-2010 και   2013- σήμερα

- της Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου                                     2015- σήμερα

- του Συλλόγου Αποφοίτων Σχολής Χιλλ (Hill Memorial School 1831)                                        1992- σήμερα

- της Ελληνικής Εταιρείας Ποινικού Δικαίου                                                                                   1985- σήμερα

- της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων                                                                                               1988- σήμερα

- του Hellenic Electronic Center: The Hellenic cultural and educational center, Delaware, USA   2011-2014

- της Διεθνούς Ένωσης Δικηγόρων (Union Internationale des Avocats)                                            2000-2005

- της Αμερικανικής Εταιρείας Εγκληματολογίας (American Society of Criminology)                       2009- 2013

- του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών                                                                                                       1981 - 2015

 

ΓΛΩΣΣΕΣ

Ελληνικά, Αγγλικά, Γερμανικά.

 

ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

 

ΜΟΝΟΓΡΑΦΙΕΣ

Μαρία Π. Κρανιδιώτη, Πνεύμα και εφαρμογή του αρχαιολογικού νόμου (3028/2002): Μια μελέτη υπό το φως θεωρητικών προσεγγίσεων στην Εγκληματολογία και κατόπιν διεξαγωγής έρευνας σε εμπειρογνώμονες, Τυποκυκλαδική Α.Ε., Σύρος 2021.

ΜαρίαΠ. Κρανιδιώτη, Η Ολοκλήρωση. Μέθοδος Ανάπτυξης Θεωρίας στην Εγκληματολογία, εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2007 (με βιβλιοκρισία της Σοφίας Βιδάλη, στο περιοδικό Αλήthεια, εκδ. Πατάκη,  2007, σελ.  295-298).

ΜαρίαΠ. Κρανιδιώτη,  Η Κλοπή σε Καταστήματα. Το Φαινόμενο και ο Κοινωνικός του Έλεγχος, σειρά “Ποινικά”, Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 1995.

Maria Kranidioti, Female Crime and the Influence of Womens' Liberation. Dissertation Thesis for the Master of Arts in Criminology, University of Hull, Hull 1981.

 

ΕΠΙΜΕΛΕΙΕΣ

Καλλιόπη Δ. Σπινέλλη, Νέστωρ Ε. Κουράκης & Μαρία Π. Κρανιδιώτη (επιμέλεια), Λεξικό Εγκληματολογίας, εκδόσεις Τόπος, Αθήνα 2018.

ΜαρίαΠ. Κρανιδιώτη (επιμέλεια),Εγκληματολογία και Ευρωπαϊκή Αντεγκληματική Πολιτική. Προσφορά Τιμής στην Αγλαΐα Τσήτσουρα, Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2009.

ΜαρίαΠ. Κρανιδιώτη (επιμέλεια),Νέες Τεχνολογίες και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών, αρ. 13, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 2008.

 

ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΠΕΡΙΟΔΙΚΑ, ΤΙΜΗΤΙΚΟΥΣ ΤΟΜΟΥΣ κ.ο.κ.

Μαρία Π. Κρανιδιώτη «Τα επιχειρήματα των “χωρών πηγής” και “αγοράς” για την (παράνομη ή μη) διακίνηση και συλλογή πολιτιστικών αγαθών: Σκέψεις για το έλλειμμα πληροφοριών και δεδομένων από και προς τις “χώρες πηγής” πολιτιστικών αγαθών», υπό δημοσίευση (2022) σε Σ. Βιδάλη, Μ. Γασπαρινάτου, Σ. Γεωργούλα, Ο. Θεμελή, Ν. Κ. Κουλούρη, Χ. Κουρούτζα, Γ. Παπανικολάου & Ε. Σταμούλη (επιμέλεια), Κοινωνική πραγματικότητα, κριτικός λόγος και ποινικό φαινόμενο. Συμβολές στο δεύτερο συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου, 24-27 Νοεμβρίου 2020, Ε.Ε.Μ.Ε.Κ.Ε., Αθήνα.

Μαρία Π. Κρανιδιώτη & Διονύσης Ν. Χιόνης «Μουσεία και πρόληψη εγκλημάτων κατά αρχαιοτήτων: Μια πανελλαδική έρευνα» σε Εγκληματολογία, Νομική Βιβλιοθήκη, 2020, Έτος 10ο. Τεύχος 1-2, σελ. 102-112.

Μαρία Π. Κρανιδιώτη, Πελαγία Ι. Παπανικολάου & Ηλέκτρα Π. Γιώτη «Ο θεσμός των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας στο παρελθόν και στο μέλλον: Μία έρευνα σε επίπεδο ελληνικής επικράτειας» σε Τιμητικό Τόμο για τον Ομότιμο Καθηγητή Γιάννη Πανούση, Εγκληματολογία: Περίβλεπτον Αλεξίφωτον; (συντονισμός επιμέλειας: Χρήστος Τσουραμάνης), εκδόσεις Ι. Σιδέρη, Αθήνα 2020, σελ. 225-243.

Μαρία Π. Κρανιδιώτη & Σταμάτης Σ. Σπύρου «Παραβάτες του Νόμου περί Ναρκωτικών: Η Μετάβαση από τον Εγκλεισμό στη Θεραπεία» σε Αναμνηστικό Τόμο Θανάση Παπαχρίστου εκδ. Αντ. Ν., Σάκκουλα, Ε.Ε., Αθήνα 2019, σελ. 937-970.

ΜαρίαΠ. Κρανιδιώτη, Ευάγγελος Δ. Σπινέλλης & Διονύσιος Ν. Χιόνης «Tα μουσεία και η προστασία τους από παράνομες και εγκληματικές ενέργειες: Μια διερεύνηση με πρωτογενή στοιχεία σε επίπεδο ελληνικής επικράτειας» σε Έφης Λαμπροπούλου, Στέλλας Παπαμιχαήλ και Παναγιώτη Σχίζα (επιμέλεια), Σύγχρονες Τάσεις Αντεγκληματικής Πολιτικής: Τιμητικός Τόμος για τον Ομότιμο Καθηγητή Αντώνη Μαγκανά, εκδόσεις Παπαζήση, Αθήνα 2018.

Maria P. Kranidioti & Paraskevi N. Zagoura “Domestic Abuse and Child Neglect in the Case Files of the Athens Public Prosecutor’s Office for Minors” in C. D. Spinellis, Nikolaos Theodorakis, Emmanouil Billis, George Papadimitrakopoulos (eds), Europe in Crisis: Crime, Criminal Justice and the Way Forward: Essays in Honour of Nestor Courakis, Volume II, Ant. N. Sakkoulas Publications, Athens 2017, pp. 833-848.

ΜαρίαΠ. Κρανιδιώτη «Η σημασία της έρευνας για τον θεωρητικό λόγο στην Εγκληματολογία: «Ἓν οἶδα ὅτι ουδὲν οἶδα»» σε Βάσως Αρτινοπούλου, Σοφίας Βιδάλη, Στράτου Γεωργούλα, Όλγας Θεμελή, Νικόλαου Κ. Κουλούρη και Γιώργου Παπανικολάου (επιμέλεια), Εξουσίες, επιστημονική ουδετερότητα και εγκληματολογικός λόγος, 50 χρόνια HowardBecker: “Whosesideareweon?”, Συμβολές στο 1ο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης του Εγκλήματος και του Κοινωνικού Ελέγχου, Αθήνα, 24–27 Μαΐου 2016, Ε.Ε.Μ.Ε.Κ.Ε. Αθήνα 2018, σελ. 78-99.

Παρασκευή Ν. Ζαγούρα & Μαρία Π. Κρανιδιώτη «Ανήλικος Θύμα και δράστης: Η «συστημική διασταύρωση» για τους ανηλίκους μέσα από τη μελέτη μιας ατομικής περίπτωσης (case study)» σε Μαργαρίτας Γασπαρινατου (επιμέλεια), Έγκλημα και Ποινική Καταστολή σε Εποχή Κρίσης: Τιμητικός Τόμος για τον Καθηγητή Νέστορα Κουράκη, Α΄ Τόμος, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα 2016β, σελ. 1955-1983.

Μαρία Π. Κρανιδιώτη & Παρασκευή Ν. Ζαγούρα «Η ενδοοικογενειακή κακοποίηση και παραμέληση παιδιών: Μια ανιχνευτική εμπειρική διερεύνηση μέσα από κοινωνικούς φακέλους της Εισαγγελίας Ανηλίκων Αθηνών» σε Τιμητικό Τόμο για την Καθηγήτρια Έφη Κουνουγέρη – Μανωλεδάκη, εκδ. Σάκκουλα, Αθήνα – Θεσσαλονίκη, 2016α, σελ. 715-736.

Μαρία Κρανιδιώτη &Αθηνά Κουφού «Επαναπατρισμός αρχαιοτήτων: Πορίσματα μιας εγκληματολογικής διερεύνησης» σε Βασιλικής Λεονταρίτου, Καλλιόπης Α. Μπουρδάρα & Ελευθερίας Σπ. Παπαγιάννη (επιμέλεια), ΑΝΤΙΚΗΝΣΩΡ: Τιμητικός Τόμος Σπύρου Ν. Τρωιάνου, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα 2013, σελ. 777-789.

Μαρία Κρανιδιώτη «Ποιος «ντροπιάζει» ποιόν; Ορισμένα σχόλια πάνω στη θεωρία του Braithwaite και την επανορθωτική δικαιοσύνη» σε Νέστορος Κουράκη, Τιμητικός Τόμος εις Μνήμην Χρήστου Δέδε, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα 2013, σελ. 317-330.

Charles R. Tittle, Οlena Antonaccio & Μαρία Κρανιδιώτη «Γιατί ορισμένοι τόποι παρουσιάζουν περισσότερο έγκλημα από άλλους τόπους; Μια σύγκριση τριών μεγάλων πόλεων στην Ελλάδα, τη Ρωσία και την Ουκρανία» σε Ποινική Δικαιοσύνη:  Εγκληματολογία, 2012, σελ. 56-67.

Μαρία Κρανιδιώτη «Προοπτικές και δυσχέρειες ανάπτυξης μιας ολοκληρωμένης θεωρίας για την Εγκληματολογία» σε Αναστασίας Ευθ. Χαλκιά (επιμέλεια), Τιμητικός Τόμος για τον Καθηγητή Ιάκωβο Φαρσεδάκη. Η σύγχρονη εγκληματικότητα, η αντιμετώπισή της και η Επιστήμη της Εγκληματολογίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Τομέας Εγκληματολογίας, τόμος ΙΙ, εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2011, σελ.  1983-1995.

Μαρία Κρανιδιώτη «Μετασχηματισμοί της έννοιας της αποτροπής μέσα από παλαιά και νέα ερευνητικά δεδομένα» σε Α. Γιωτοπούλου–Μαραγκοπούλου (διεύθ. έκδοσης), Η Εγκληματολογία απέναντι στις Σύγχρονες Προκλήσεις, Επετειακό Συνέδριο για τα τριάντα χρόνια δράσης της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας,  εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2011, σελ. 155-167.

Μαρία Κρανιδιώτη «Ποιος «ντροπιάζει» ποιόν; Ορισμένα σχόλια πάνω στη θεωρία του Braithwaite και την επανορθωτική δικαιοσύνη», προδημοσίευση σε Πάρη Ζαγούρα (επιμέλεια), Διεπιστημονικότητα, διεταιρικότητα και κοινωνική ένταξη του ανήλικου παραβάτη, Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 2011, σελ. 129-149.

Charles R. Tittle, Οlena Antonaccio, Ekaterina Botchkovar & Maria Kranidioti “Expected utility, self-control, morality, and criminal probability”, Social Science Research, 2010, 39, pp. 1029-1046.

Charles R. Tittle, Οlena Antonaccio, Ekaterina Botchkovar & Maria Kranidioti “The Correlates of Crime and Deviance: Additional Evidence”, Journal of Research in Crime and Delinquency, vol. 47, no 3, 2010, pp. 297-328.

Μαρία Κρανιδιώτη & Σταμάτης Σπύρου «Επανεγκλεισμός παραβατών του νόμου περί ναρκωτικών σε σωφρονιστικό κατάστημα και θεραπευτικά προγράμματα: “Nothing works” ή “something works”?» σε Τιμητικό Τόμο Καλλιόπης Δ. Σπινέλλη, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 2010, σελ.  645-668.

Μαρία Κρανιδιώτη «Ανιχνεύοντας τις ιδέες της Ψυχανάλυσης στην Εγκληματολογία» σε Ν. Κουράκη και Ν. Περτέση (επιμέλεια), Οι Βίαιες Πράξεις και η Λογική τους, Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 2009, σελ.  51-66.

Charles R. Tittle, Οlena Antonaccio & Μαρία Κρανιδιώτη «Ηθικότητα, αυτοέλεγχος και έγκλημα: Μια πιστή αναπαραγωγή έρευνας με Έλληνες ερωτώμενους», σε Ποινική Δικαιοσύνη: Εγκληματολογία, 2009, σελ. 82-93.

Καλλιόπη Δ. Σπινέλλη & Μαρία Π. Κρανιδιώτη «Κανόνες δεοντολογίας για τους Έλληνες εγκληματολόγους: Πρόταγμα του 21ου αιώνα;» /παράρτημα με σχέδιο κώδικα δεοντολογίας, σε Μαρίας Π. Κρανιδιώτη (επιμέλεια), Εγκληματολογία και Ευρωπαϊκή Αντεγκληματική Πολιτική, Προσφορά Τιμής στην Αγλαΐα Τσήτσουρα, Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα-Θεσσαλονίκη 2009, σελ.  549-589.

Μαρία Κρανιδιώτη,Αναστασία-Ευθαλία Παπανικολάου & Σταματίνα Δανδουλάκη «Προκαταρκτική διερεύνηση σε αποφάσεις του δικαστηρίου ανηλίκων υπό το πρίσμα του δικαιϊκού και του προνοιακού προτύπου», Νομική Επιθεώρηση, τ. 33, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 2006, σελ. 15-43.

Μαρία Κρανιδιώτη«Αναζήτηση και ταυτοποίηση προσώπων μέσω πραγματικών αποδεικτικών στοιχείων: Δακτυλικά, γενετικά και χημικά ίχνη» σε Ν. Ε. Κουράκη, Συμβολές στη μελέτη της Ανακριτικής, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 2005, σελ. 51-86.

Μαρία Κρανιδιώτη«Η εγκληματικότητα των αλλοδαπών στην Ελλάδα: Θεωρία, έρευνα και θέσεις για την αντεγκληματική πολιτική» σε Ν. Ε. Κουράκη, Αντεγκληματική Πολιτική IV, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 2003, σελ. 147-190.

Μαρία Κρανιδιώτη«Η έννοια της ισομέρειας ελέγχου: Μια νέα προσπάθεια σύλληψης και γενικής εξήγησης της αποκλίνουσας και της εγκληματικής συμπεριφοράς» σε Αφιέρωμα στη Μνήμη Ηλία Δασκαλάκη, Εγκληματίες και Θύματα στο Κατώφλι του 21ου αιώνα, Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, Αθήνα 2000, σελ. 81-96. “

M. Kranidioti & C. D. Spinellis “The elderly as victims and offenders: Statistics, research findings and theoretical implications”, Greek-Australian International Legal and Medical Conference, Printings of Selected papers, 1999, pp. 161-172.

Μαρία Κρανιδιώτη «Ξενοφοβία, προκαταλήψεις και όψεις του επίσημου κοινωνικού ελέγχου για την εγκληματικότητα των αλλοδαπών στην Ελλάδα», Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες-Κέντρο Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Οικονομικού Δικαίου, Η προστασία των προσφύγων στην Ελλάδα υπό το φως των νεότερων εξελίξεων, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 1998, σελ. 179-185.

ΜαρίαΚρανιδιώτη «Προς μια αξιολόγηση των ρυθμίσεων του ν. 1419-1984 για τον βιασμό» σε Τιμητικό Τόμο του Τομέα Ποινικών Επιστημών, Μνήμη ΙΙ, Ιωάννη Δασκαλόπουλου, Κωνσταντίνου Σταμάτη και Χρήστου Μπάκα, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα 1996, σελ. 169-222.

C. D. Spinellis & M. Kranidioti "Greek Crime Statistics" in Martin Jehle & Chris Lewis (Home Office), Improving Criminal Justice Statistics. National and International Aspects, Series "Kriminologie und Praxis", vol. 15, Kriminlogische Zentralstelle, Wiesbaden 1995, pp. 67-88.

Μαρία Κρανιδιώτη «Το έγκλημα του βιασμού στα δικαστικά συμβούλια, υπό το πρίσμα της παραδοσιακής, της κριτικής και της πραγματιστικής οργανιστικής θεώρησης», Ελληνική Επιθεώρηση Εγκληματολογίας, τ. 11-16, 1993-1995, σελ. 241-253.

Calliope D. Spinellis, Eleni Apospori, Maria Kranidioti, Yiota Symiyanni & Nina Angelopoulou “Key findings of a Preliminary Self-Report Delinquency Study in Athens” in Josine Junger - Tas-Gert Jan Terlouw - Malcolm W. Klein, Delinquent Behavior among young people in the western world: Studies on Crime and Justice. A series from the Dutch Research and Documentation Centre, Kugler Publications, Amsterdam/ New York 1994, pp. 288-318.

C. D. Spinellis & M. Kranidioti “Scholastic absenteeism and its consequences to pre-criminal and criminal behaviour”, Centro Internationale di Ricerche e Studi Sociologici, Penali e Penitenziari, Messina-Taormina-Roma, 4-15 Ottobre 1993, pp. 120-142.

 

ΣΕ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΜΟΡΦΗ

Μαρία Π. Κρανιδιώτη & Μαρία-Αλεξάνδρα Θ. Μαλάμη «Επιστήμη και Φύλο: Ένα ερώτημα εξ αφορμής ενός “παιχνιδιού” απλής αριθμητικής, με ποσοστιαίες αναλογίες», 25/2/2022: https://hub.uoa.gr/science-and-gender-article/

Μαρία Π. Κρανιδιώτη «Charles R. Tittle: Νεκρολογία» σε Έγκλημα και Τιμωρία.Ενημερωτικό Δελτίο της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας, Αφιέρωμα: Εγκληματολογικές πτυχές της Επανάστασης του 1821, Τεύχος 10, Νοέμβριος 2021, σελ. 107-108.

Μαρία Π. Κρανιδιώτη «Δίκη Τοπαλούδη: Μερικές υπενθυμίσεις και ένα ερώτημα-αφετηρία του διαλόγου» σε Έγκλημα και Τιμωρία. Ενημερωτικό Δελτίο της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας, Φάκελος: Η γυναίκα ως δράστης και θύμα εγκλήματος και τα δικαιώματα του ανθρώπου, Τεύχος 7, Ιούνιος 2020, σελ. 70-72.

Μαρία Π. Κρανιδιώτη «Οι αναμνήσεις μου από την Αλίκη Μαραγκοπούλου, έναν ξεχωριστό Άνθρωπο» σε Έγκλημα και Τιμωρία. Ενημερωτικό Δελτίο της Ελληνικής Εταιρείας Εγκληματολογίας, Φάκελος: Αφιέρωμα στην Αλίκη Μαραγκοπούλου, Τεύχος 3, Νοέμβριος 2018, σελ. 20-21.

Μαρία Κρανιδιώτη & Μαργαρίτα Γασπαρινάτου «Ποια είναι η … Valerie Jenness» σε The Art of Crime (ηλεκτρονικό περιοδικό/ στήλη: Πορτραίτα), 2ο τεύχος, 2017.

Μαρία Κρανιδιώτη &  Μαργαρίτα Γασπαρινάτου «Ποιος είναι ο Glueck και η … Glueck» σε The Art of Crime (ηλεκτρονικό περιοδικό/ στήλη: Πορτραίτα), 1ο τεύχος, 2016.

Μαρία Κρανιδιώτη «Κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και έγκλημα» σε theartofcrime.gr, 18ο τεύχος, 2011.

Καλλιόπη Δ. Σπινέλλη & Μαρία Π. Κρανιδιώτη «Κώδικας Δεοντολογίας Εγκληματολόγων» σε theartofcrime.gr, 10ο τεύχος, 2009.

 

ΛΗΜΜΑΤΑ ΣΕ ΛΕΞΙΚΑ

Καλλιόπη Δ. Σπινέλλη, Νέστωρ Ε. Κουράκης & Μαρία Π. Κρανιδιώτη (επιμέλεια), Λεξικό Εγκληματολογίας, εκδόσεις Τόπος, Αθήνα 2018. Συγγραφή των κάτωθι λημμάτων:

Αυτοδύναμα:

Αλλοτρίωση, σελ. 19-21.

Αμερικανική Εταιρεία Εγκληματολογίας, σελ. 26-29.

Βιασμός, σελ. 155-159.

Δακτυλοσκοπική μέθοδος, σελ. 185-189.

Θεωρία επανεντακτικής ντροπής, σελ. 590-594.

Θεωρία ισομέρειας ελέγχου, σελ. 600-604.

Θεωρία ολοκληρωμένη / ενοποιημένη, σελ. 617-621.

Κλοπή σε καταστήματα, σελ. 714-718.

Μεταβλητή, σελ. 790-792.

 

Από κοινού με Καλλιόπη Δ. Σπινέλλη:

Δείκτης / ενδείκτης, σελ. 192-194.

Κώδικας Δεοντολογίας [για τους Έλληνες Εγκληματολόγους], σελ. 765.

Υπόθεση Εργασίας, σελ. 1068-1070.

 

Από κοινού με Ευτυχία Κατσιγαράκη:

Θεωρία διαφορικής συναναστροφής, σελ. 585-588.

Μαρία Κρανιδιώτη, Λήμμα «Εγκληματολογία» σε Ν. Ανδρουλάκη, Λ. Μαργαρίτη, Ι. Φαρσεδάκη (επιμέλεια), Λεξικό Νομικής Ορολογίας ΙΙΙ- Ποινικό Δίκαιο και Εγκληματολογία, εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2018, σελ. 230-231.

 

ΣΥΓΓΡΑΦΗ ΠΡΟΛΟΓΟΥ ΣΕ

  • Πελαγίας Ι. Παπανικολάου, Το περιβαλλοντικό θύμα: Συμβολή στην πρόσληψη και αντιμετώπιση ενός κοινωνικού φαινομένου, εκδ. Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα 2018.
  • Στέλλας Αγγελή, Κρατικό-εταιρικό έγκλημα και ιδιωτικοί στρατοί: Μια προσέγγιση υπό το πρίσμα της υπερεθνικής εγκληματολογίας, εκδ. Π. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα 2018.
  • Καλλιόπη Δ. Σπινέλλη & Μαρία Π. Κρανιδιώτη «Σκέψεις για έναν αδελφό Κώδικα Δεοντολογίας» σε Χριστίνας Ζαραφωνίτου, Ιωάννας Τσίγκανου & Χριστίνας Τάτση & Ομάδας Έργου, Πλαίσιο κανόνων ηθικής και δεοντολογίας της εγκληματολογικής έρευνας, υπό το πρίσμα του ΓΚΠΔ, Π.Μ.Σ. “Εγκληματολογία” Παντείου Πανεπιστημίου, ΔΙΟΝΙΚΟΣ, Αθήνα 2020, σελ. 11-12.
  • Καλλιόπη Δ. Σπινέλλη, Νέστωρ Κουράκης & Μαρία Π. Κρανιδιώτη «Αντί προλόγου» σε των ιδίων (επιμέλεια), Λεξικό Εγκληματολογίας, εκδόσεις Τόπος, Αθήνα 2018, σελ. XVII-XX.
  • Μαρία Π. Κρανιδιώτη «Προλεγόμενα: Νέες τεχνολογίες, κίνδυνοι και προκλήσεις για το Δίκαιο και την Αντεγκληματική Πολιτική» σε της ιδίας (επιμέλεια), Νέες Τεχνολογίες και Ανθρώπινα Δικαιώματα, Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών, αρ. 13, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα- Κομοτηνή 2008, σελ. 9-19.

 

ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ/ ΠΡΟΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ/ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ

 

Μαρία Κρανιδιώτη «Ηθικότητα, αυτοέλεγχος και έγκλημα. Μια εμπειρική δοκιμή των θεωριών του αυτοελέγχου και της περιστασιακής δράσης, με Έλληνες ερωτώμενους» σε Ν. Κουράκη, Χρ. Ζαραφωνίτου, Χρ. Τσουραμάνη και Ε. Χαϊνά (επιμέλεια), Εγκληματολογία: Διδασκαλία και έρευνα στην Ελλάδα. Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου, Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα-Κομοτηνή 2011, σελ. 349 -359.

Καλλιόπη Σπινέλλη & Μαρία Κρανιδιώτη«Ένας Κώδικας Δεοντολογίας για τους Εγκληματολόγους» σε Ν. Κουράκη, Χρ. Ζαραφωνίτου, Χρ. Τσουραμάνη και Ε. Χαϊνά (επιμέλεια), Εγκληματολογία: Διδασκαλία και έρευνα στην Ελλάδα: Πρακτικά Επιστημονικού Συνεδρίου, Εργαστήριο Ποινικών και Εγκληματολογικών Ερευνών, εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, Αθήνα- Κομοτηνή 2011, σελ.  583-597.

Μαρία Κρανιδιώτη & Διονύσης Χιόνης «Μουσεία και πρόληψη εγκλημάτων κατά αρχαιοτήτων: Μια πανελλαδική έρευνα» προδημοσίευση σε Ηλεκτρονική Επιθεώρηση Εγκληματολογίας και Ποινικής Δικαιοσύνης Crime Times, τεύχος 11ης Ιανουαρίου 2020, στήλη: Επιστημονικά Αποτυπώματα http://www.crimetimes.gr/μουσεία-και-πρόληψη-εγκλημάτων-κατά-α/ (αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή).

 

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ

Κώστα Γ. Μαυριά & Αντώνη Μ. Παντελή, Συνταγματικά Κείμενα. Ελληνικά και Ξένα, εκδ. Αντ. Σάκκουλα, Αθήνα 1990, στο περιοδικό ΔΙΑΒΑΖΩ, 1990, σελ. 80-81.

 

ΜΕΤΑΦΡΑΣΕΙΣ

2013    Από  ελληνικά  σε αγγλικά

Volunteered translation for the Hellenic Electronic Centre (HEC), a Document of the Ministry of Education (1946) on antiquities’ damages during WWII, in Greece, pp. 53, 146-148 και 152.

2011    Από  αγγλικά  σε  ελληνικά

Valerie Jenness & Ryken Grattet “Hate Crime Law, Policy, and Law Enforcement in California: The presence, content, and consequences of the Law in Between” (δημοσιεύτηκε μεταφρασμένο σε ΠοινικήΔικαιοσύνη: Εγκληματολογία, 21ο τεύχος, 2012, σελ. 68-79).

2006   Από ελληνικά σε αγγλικά

Αντίστροφη μετάφραση μεταφρασμένου στην ελληνική ερωτηματολογίου του ερευνητικού έργου Tricountry Survey: A Social Research Study in Three Countries, παραππου χρηματοδοτήθηκε από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.