Στο πλαίσιο του The Law Project πραγματοποιήθηκε πέρσι κατά το χειμερινό εξάμηνο με επιτυχία το 1ο Law Clinic Διεθνούς Δικαίου με θέμα «Οριοθέτηση στην Ανατολική Μεσόγειο: Η επίλυση των Διαφορών μεταξύ των Κρατών», το οποίο ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των εργασιών των ομάδων σε διαδικτυακή εκδήλωση. Εν συνεχεία, κατά το εαρινό εξάμηνο, έλαβε χώρα –διαδικτυακά και πάλι- το 1ο Young Scholars Conference με θέμα «Ζητήματα Ευθύνης υπό το φως του Διεθνούς Δικαίου» - “State Responsibility and International Liability” στο οποίο νέοι φοιτητές με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το Διεθνές Δίκαιο παρουσίασαν εισηγήσεις πάνω σε φλέγοντα ζητήματα Διεθνούς Δικαίου υπό τον συντονισμό εξεχόντων καθηγητών του αυτού Τομέα της σχολής μας.
Παράλληλα, μαζί με το law clinic του διεθνούς δικαίου, λειτούργησε και αυτό του εμπορικού τομέα, το οποίο σε γενικές γραμμές αναλαμβάνει να φέρει σε επαφή τους φοιτητές με επίκαιρα θέματα εταιρικού δικαίου. Χαρακτηριστικά πέρυσι κατά το εαρινό εξάμηνο πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Law Clinic του Εμπορικού Δικαίου με θέμα: «Έξυπνα συμβόλαια (smart contracts): αξιοποίηση, προοπτικές και προκλήσεις για τις εμπορικές συναλλαγές». Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες (3 ατόμων εκάστη) και διεξήγαγαν έρευνα πάνω στην ανωτέρω θεματική με επιβλέποντες τους καθηγητές κ. Αλέξανδρο Σπυρίδωνος, κ. Λεωνίδα Κανέλλο και το δικηγόρο Κύπρου κ. Αυγερινό Χαρτσιώτη. Φέτος οι δράσεις του Law Clinic Εμπορικού Δικαίου εμπλουτίστηκαν καθότι λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος οι ομάδες νομικής έρευνας είναι τρεις (3) και παράλληλα η δικηγορική εταιρεία KBVL-μέλος της Deloitte είναι βασικός χορηγός και συνεργάτης των δράσεων του. Υπό την καθοδήγηση των στελεχών της οι συμμετέχοντες έλαβαν κατευθύνσεις σχετικά με τη συγγραφή μίας επιστημονικής εργασίας αλλά και πολύτιμη γνωστική εμπειρία εκτός των ακαδημαϊκών εδράνων.
Φέτος, συνεχίζοντας τις δράσεις μας με αμείωτο ενδιαφέρον, πραγματοποιούμε το 2ο Law Clinic Διεθνούς Δικαίου με θέμα «Τα δικαιώματα των γυναικών στον εργασιακό χώρο στην Ευρώπη». Μάλιστα, κατόπιν αυξημένου ενδιαφέροντος φοιτητών και από τις τρεις νομικές σχολές της χώρας μας, έχουν συσταθεί τρεις ομάδες φοιτητών (έναντι δύο στο 1o Law Clinic) που ερευνούν την ως άνω θεματική. Σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματική διεξαγωγή του Law Clinic διαδραματίζουν και οι ακαδημαϊκοί συνεργάτες του οργανισμού. Συγκεκριμένα, την ακαδημαϊκή επίβλεψη του Law Clinic έχει αναλάβει η κ. Μαρία – Λουίζα Δεύτου (Δικηγόρος ΔΝ, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια Athens PIL), ενώ οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν συναντήσεις και με την κ. Μυρτώ Σταυρίδη (Δικηγόρο, LLM) και τον κ. Βασίλειο Σωτηρόπουλο (Δικηγόρο, Μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου).
Οι εργασίες του Law Clinic ολοκληρώθηκαν στις 15 Μαΐου 2022 οπότε και παραδόθηκαν οι γραπτές εργασίες των ομάδων που αποτελούν τα πορίσματα των ερευνών τους, ενώ θα πραγματοποιηθεί και ημερίδα την Πέμπτη 2 Ιουνίου 2022 και ώρα 18:00 στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών όπου και θα γίνει προφορική παρουσίαση των πορισμάτων. Συνδυάζοντας την συνολική επίδοση των ομάδων, βάσει του συστήματος αξιολόγησης που διαθέτουμε, θα αναδειχθεί μία νικήτρια ομάδα.
Παράλληλα, την Παρασκευή 3 Ιουνίου 2022 αναμένεται να λάβει χώρα η Ημερίδα του Law Clinic Εμπορικού Δικαίου, ώρα 17:00, ομοίως σε αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με θέμα: Εξωεταιρικές Συμφωνίες: Ισχύς, Στοχεύσεις, Δεσμευτικότητα, όπου θα λάβουν χώρα εισηγήσεις εξεχόντων Καθηγητών & Δικηγόρων, ενώ παράλληλα θα παρουσιαστούν τα πορίσματα των φετινών ομάδων νομικής έρευνας.