Μια ακόμα σημαντική διάκριση της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, η οποία συμμετείχε στον Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης European Law Moot Court (ELMC) 2024-2025. Η ομάδα των προπτυχιακών φοιτητών αφού έλαβε μέρος στην γραπτή φάση της διαδικασίας με την υποβολή δικογράφων, προκρίθηκε στον Περιφερειακό Τελικό της Λυών που διεξήχθη από τις 27 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου 2025. Η ομάδα εκπροσωπούμενη από τον ειδικό ρόλο του Commission Agent, προκρίθηκε στον ημιτελικό του Περιφερειακού Τελικού. Οι φοιτήτριες πραγματοποιώντας εξαιρετικές αγορεύσεις, απέσπασαν υψηλές βαθμολογίες και η ομάδα κατατάχθηκε στα πρώτα 16 πανεπιστήμια παγκοσμίως με την καλύτερη παρουσία στον ειδικό ρόλο.
Η ομάδα της Νομικής Σχολής Αθηνών αποτελείτο από τις προπτυχιακές φοιτήτριες Αλεξάκη Αλεξάνδρα, Βασιλάκη Ελένη, Κοτζιά Ελένη-Μαρία, Μπαντανά Σοφία και Μαλλιαρού Δέσποινα.
Ο διεθνής διαγωνισμός European Law Moot Court Competition (http://www.europeanlawmootcourt.eu/) διεξάγεται από το 1989, υπό την αιγίδα του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή ομάδων προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών από περισσότερα από 80 ευρωπαϊκά και αμερικανικά πανεπιστήμια, μεταξύ των οποίων το Columbia University, Université Paris II Pantheon-Assas, King’s College London, KU Leuven University, MaastrichtUniversity. Βασίζεται σε μία προσομοίωση δίκης ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και περιλαμβάνει γραπτή και προφορική διαδικασία. Ιδιαιτερότητα του διαγωνισμού που τον διαφοροποιεί από άλλους, είναι η διγλωσσία, η οποία και βαθμολογείται, καθώς οι ομάδες καλούνται να αναπτύξουν τους ισχυρισμούς τους στα αγγλικά και στα γαλλικά.
Η υπόθεση του φετινού διαγωνισμού έθιγε δυσχερή ζητήματα της ευρωπαϊκής επικαιρότητας:
α) την διεθνή δικαιοδοσία δικαστηρίου κράτους μέλους υπό το καθεστώς του Κανονισμού Βρυξέλλες I bis, με εξειδίκευση στα ζητήματα της δωσιδικίας της συνάφειας και το καθεστώς ρύθμισης των ρητρών παρέκτασης υπέρ τρίτων κράτων.
β) τα όρια της ιδιωτικής επιβολής του Δικαίου του Ανταγωνισμού υπό το πρίσμα της Οδηγίας 2014/104, της Οδηγίας 2019/1 σχετικά με την ανεξαρτησία των Εθνικών Επιτροπών Ανταγωνισμού, καθώς και της ανάγκης προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων του Χάρτη της Ένωσης.
γ) την ερμηνεία της Οδηγίας 2005/29 για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές υπό το πρίσμα του Κανονισμού 1169/2011 σχετικά με την παροχή πληροφοριών για τα τρόφιμα στους καταναλωτές.
Την προετοιμασία ανέλαβαν ο φοιτητής Δαβάκης Παναγιώτης και οι φοιτήτριες Ευθυμίου Ειρήνη, Σαργιώτη Ελένη, Σπαϊδιώτη Βασιλεία, Χριστοφιλοπούλου Βασιλική, μέλη της ομάδας που συμμετείχε στον διαγωνισμό την προηγούμενη χρονιά. Σημαντική ήταν επίσης η συμβολή του μεταδιδακτορικού ερευνητή, κ. Ι. Κούρτη.
Η ομάδα προετοιμάστηκε υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη της Αναπλ. Καθηγήτριας κ. Ρ. Παπαδοπούλου, τουΑναπλ. Καθηγητή κ. Εμμ. Περάκη και της τ. Επικ. Καθηγήτριαςκ.Μ. Κουσκουνά.
Ευχαριστούμε θερμά τις δικηγορικές εταιρείες Dryllerakis Law Firm και Kyriakides Georgopoulos Law Firm, η ευγενική χορηγία των οποίων συνέδραμε στη συμμετοχή της ομάδας στον διαγωνισμό.