Διδάσκοντες: ο Καθηγητής Κ. Γιαννακόπουλος και η Επ. Καθηγήτρια Β. Χρήστου
Το Σεμινάριο Δημοσίου Δικαίου θα διεξάγεται κάθε Δευτέρα και ώρα 18.00 – 20.00 στην αίθουσα 4 του Μεγάρου Θεωρητικών Επιστημών (Σίνα 3)
Ημερομηνία έναρξης: Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2023
Όσες φοιτήτριες και όσοι φοιτητές ενδιαφέρονται να παρακολουθήσουν το Σεμινάριο και να ενημερώνονται σχετικά με τη διεξαγωγή του, παρακαλούνται να εγγραφούν στη σελίδα του μαθήματος στο e-class: ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ (κατεύθυνση: Δημόσιο Δίκαιο) 2023-2024 (LAW1021).
Το γενικό θέμα του Σεμιναρίου θα είναι:
« Μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού »
Στις μέρες μας, οι μετασχηματισμοί της δημόσιας και της ιδιωτικής σφαίρας απασχολούν, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, την επιστήμη του δικαίου. Η προϊούσα σχετικοποίηση της διάκρισης Κράτους και Κοινωνίας έχει αμβλύνει την αντιδιαστολή μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού δικαίου και αναπαράγεται από την πολυδιάστατη ιδιωτικοποίηση όλων των κρατικών λειτουργιών. Η ιδιωτικοποίηση της νομοθετικής λειτουργίας συνδέεται κυρίως με τη συμβασιοποίηση του δικαίου, δηλαδή με το πέρασμα από ένα σύστημα κυβέρνησης με βάση τον γενικό και απρόσωπο νόμο σε ένα σύστημα διακυβέρνησης με βάση συμβατικούς δεσμούς. Η ιδιωτικοποίηση της διοικητικής λειτουργίας αποτελεί, σε μεγάλο βαθμό, απόρροια της ατελούς αποπροσωποποίησης της δημόσιας εξουσίας, δηλαδή της αδυναμίας των φορέων των διοικητικών οργάνων να διακρίνουν, με αυστηρότητα και συνέπεια, την εντός από την εκτός υπηρεσίας δράση τους. Στο πλαίσιο δε του μετασχηματισμού της οργάνωσης και της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης (new public management) και της υιοθέτησης μιας πολυεπίπεδης διακυβέρνησης (multi-level governance), η ιδιωτικοποίηση της διοικητικής λειτουργίας περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διεύρυνση της ανάθεσης διοικητικού έργου σε ιδιώτες, τις πολυειδείς συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς επίσης την ανάθεση σε ανεξάρτητες αρχές της ρύθμισης τομέων που αποδεσμεύονται από το κρατικό μονοπώλιο. Στην ιδιωτικοποίηση της δικαιοδοτικής λειτουργίας οδηγεί η πολύ συχνή προσφυγή όχι μόνο στη διαιτησία αλλά και σε ποικίλες άλλες εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών. Πίσω από όλα τα παραπάνω φαινόμενα μπορεί κανείς να διακρίνει μια διαδικασία αναδιάταξης των σχέσεων εξουσίας μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Η αναδιάταξη αυτή, εκκινώντας από την ενδυνάμωση της Κοινωνίας των πολιτών, απέκτησε μια απρόσμενη δυναμική στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού της Κοινωνίας και του Κράτους και κλιμακώνεται πλέον με τον λεγόμενο « κοινωνιακό συνταγματισμό », ο οποίος απηχεί τη διεκδίκηση από ισχυρούς ιδιωτικούς φορείς της δυνατότητάς τους να διαμορφώνουν αυτοτελή νομικά συστήματα.
Οι επιμέρους ενότητες του Σεμιναρίου θα είναι οι ακόλουθες: