Στο Διεθνή Διαγωνισμό Εικονικής Δίκης του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμμετέχουν ετησίως προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές άνω των 80 πανεπιστημίων απ’ όλη την υφήλιο. Η εν λόγω Εικονική Δίκη έχει ως στόχο την προώθηση της νομικής έρευνας σε ζητήματα που άπτονται του Ενωσιακού δικαίου και αποτελεί το μακροβιότερο θεσμό σε αυτόν τον κλάδο δικαίου. Διοργανώνεται ετησίως από τη Εuropean Law Moot Court Society, ένα σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 1988. Οι φοιτητές διαγωνίζονται με γραπτά υπομνήματα και αγορεύσεις στην αγγλική και τη γαλλική γλώσσα επί ζητημάτων επικαιρότητας του Δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά προσομοίωση της διαδικασίας αίτησης έκδοσης προδικαστικής απόφασης ενώπιον του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (εξής ΔΕΕ).
Το πρώτο στάδιο του διαγωνισμού περιλαμβάνει την υποβολή γραπτών υπομνημάτων επί της δοθείσας υπόθεσης. Οι 48 ομάδες που διακρίνονται στην πρώτη φάση συνεχίζουν στους προφορικούς γύρους του διαγωνισμού. Η προφορική διαδικασία αποτελείται από 4 ημιτελικούς, οι οποίοι διεξάγονται σε διαφορετικές χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής, και από τον τελικό γύρο που διεξάγεται στην έδρα του ΔΕΕ, στο Λουξεμβούργο. Μετά από πρόταση του πρώην Προέδρου του ΔΕΕ Ole Due, το σωματείο επισήμως υποστηρίζεται από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του οποίου οι εν ενεργεία δικαστές συμμετέχουν κάθε χρόνο στην τελική φάση του διαγωνισμού. Εργαζόμενοι του Νομικού Τμήματος και άλλων Διευθύνσεων του Δικαστηρίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Καθηγητές Πανεπιστημίου και δικηγόροι εγνωσμένου κύρους λαμβάνουν μέρος επίσης ως δικαστές στους ημιτελικούς γύρους του διαγωνισμού.
Η συμμετοχή στον Διαγωνισμό αποτελεί ένα σημαντικό εφόδιο, το οποίο συντελεί στην ωρίμανση της νομικής σκέψης, στην ανάπτυξη της συνθετικής και της κριτικής ικανότητας και στην εμβάθυνση σε ουσιώδη ζητήματα του δικαίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι φοιτητές καλούνται να επεξεργαστούν ζητήματα επικαιρότητας, όπως η προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων εντός της Ένωσης, η προστασία του περιβάλλοντος, η νομισματική ένωση και το σύστημα εποπτείας των κεντρικών τραπεζών, και άλλα. Εξάλλου, οι διαγωνιζόμενοι εξοικειώνονται με δικονομικά ζητήματα του ενωσιακού δικαίου, τελειοποιούν τις γνώσεις τους στην ξενόγλωσση νομική ορολογία και αναπτύσσουν τις ρητορικές τους ικανότητες.
Παρά τη μακροβιότητα του διαγωνισμού, η Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ συμμετέχει σε αυτόν σχετικά πρόσφατα,επιδεικνύοντας σημαντικές διακρίσεις και υψηλό επίπεδο συμμετοχής. Περαιτέρω, το 2016 και το 2019 η Σχολή διοργάνωσε έναν εκ των τεσσάρων ημιτελικών γύρων του διαγωνισμού συγκεντρώνοντας στο Πανεπιστήμιο 12 ομάδες φοιτητών από πανεπιστήμια της Ευρώπης και της Αμερικής, καθώς και καθηγητές, πρώην δικαστές του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δικηγόρους ως κριτές.
Συνολικές διακρίσεις ομάδων φοιτητών/τριών Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ
ELMC 2016: ΤΡΙΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΤΕΛΙΚΟ ΤΟΥ ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟΥ
Ομάδα: Μανίκας Κωνσταντίνος, Ραυτογιάννη Χρυσή, Μουρτζάκη Μαρία, Κοκκινάκη Άννα-Μαρία
ELMC 2017: ΤΡΙΤΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ
Ομάδα: Παυλιόγλου Διονύσης, Μαρνέρα Ειρήνη, Αγγελετάκη Βασιλική, Μανέτα Μαρία-Άννα
ELMC 2018: ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΕΔΙΜΒΟΥΡΓΟΥ
Ομάδα: Γωγώ Θεοδωρακοπούλου, Έλενα Μωραΐτη, Εύα Τριχάκη, Βαγγέλης Σταματίου
ELMC 2019: ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΡΟ ΤΗΣ ΜΑΔΡΙΤΗΣ
Ομάδα: Ιωάννα Ευθυμίου, Μελίνα Ηλιάδου, Χρήστος Κωστόπουλος, Κωνσταντίνος Λαμπρινούδης
ELMC 2020: ΔΕΥΤΕΡΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΣΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΥΡΟ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ
Ομάδα: Μαρία Βασταρδή, Βίκυ Λαμπρινούδη, Στάθης Καπραβέλος, Ειρήνη Κωνσταντινοπούλου, Χρύσα Αναστασοπούλου, Βασίλης Σκονδρέας
Η προετοιμασία της Ομάδας που εκπροσωπεί τη Νομική Αθηνών στο Διαγωνισμό λαμβάνει χώρο κατά το διάστημα Σεπτεμβρίου-Φεβρουαρίου κάθε ακαδημαϊκού έτους υπό την ακαδημαϊκή επίβλεψη της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας κυρίας Ρεβέκκας-Εμμανουέλας Παπαδοπούλου, της Επίκουρης Καθηγήτριας κυρίας Μεταξίας Κουσκουνά και του Επίκουρου Καθηγητή κυρίου Μανώλη Περάκη, με την πολύτιμη συνδρομή, ως προπονητών, παλαιότερων διαγωνισθέντων φοιτητών καθώς και του Ομ. Καθηγητή κυρίου Β. Χριστιανού.