ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ - ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΤΟΥ ΕΚΠΑ ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ (15-16 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2024)

Εκπαιδευτική Επίσκεψη Φοιτητών της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (15-16 Απριλίου 2024)

Στις 15-16 Απριλίου 2024 μια δεκατετραμελής ομάδα φοιτητών της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, μαζί με μεταπτυχιακούς φοιτητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, είχαν την μοναδική ευκαιρία να επισκεφθούν το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και να παρακολουθήσουν δια ζώσης μέρος της ακροαματικής διαδικασίας επί των προδικαστικών ενστάσεων στην υπόθεση “Εφαρμογή της Διεθνούς Σύμβασης για την Εξάλειψη Όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων” (Αρμενία κατά Αζερμπαϊτζάν) (Application of the International Convention on the Elimination of All Forms of Racial Discrimination (Armenia v. Azerbaijan).

Η ομάδα των φοιτητών αποτελούνταν από προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές της Σχολής μας, οι περισσότεροι των οποίων συμμετείχαν στους διαγωνισμούς εικονικών δικών διεθνούς δικαίου Jessup International Moot Court Competition και All-European International Humanitarian and Refugee Law Moot Court Competition, στους οποίους διέπρεψε φέτος η Νομική Σχολή ΕΚΠΑ. Τους φοιτητές συνόδευσαν ο Δρ. Σταύρος Πανταζόπουλος και ο Δρ. Ευθύμιος Παπασταυρίδης, προπονητές των αντίστοιχων ομάδων και εντεταλμένοι διδασκαλίας στη Νομική Σχολή.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής μας στο Δικαστήριο, οι φοιτητές είχαν τη σημαντική τιμή και χαρά να συνομιλήσουν με τον Γραμματέα του Διεθνούς Δικαστηρίου, κ. Philippe Gautier, τον Δικαστή Dire Tladi, καθώς και νομικούς υπαλλήλους, βοηθούς Δικαστών του Δικαστηρίου, μεταξύ των οποίων και ο απόφοιτος της Σχολής μας, κ. Νικηφόρος Παναγής.

Ιδιαίτερη στιγμή όμως αποτέλεσε η συνάντηση με τους συνηγόρους της Αρμενίας, μεταξύ των οποίων ο  Κοσμήτωρ και Καθηγητής της Νομικής Σχολής ΕΚΠΑ, κ. Λίνος-Αλέξανδρος Σισιλιάνος. Ο Κοσμήτωρ, μαζί με τους άλλους συνηγόρους της Αρμενίας, τον Δρ. Κωνσταντίνο Σαλωνίδη, και την Alison Macdonald KC, μίλησαν στους φοιτητές μας και στους αντίστοιχους του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης σχετικά με την τρέχουσα υπόθεση, απάντησαν σε πλήθος ερωτήσεων των φοιτητών, και εξήγησαν ενδελεχώς τη διαδικασία προετοιμασίας της υπόθεσης και το ρόλο του συνηγόρου ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Η συνολική εμπειρία όλων των φοιτητών και συνοδών ήταν μοναδική, και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμώς τον κ. Κοσμήτορα και τον κ. Πρύτανη του ΕΚΠΑ που κάλυψαν σημαντικό μέρος των εξόδων της ομάδας.